CRISI DEL DEUTE
Economia 18/02/2012

El New York Times critica les polítiques d'austeritat europees perquè "empitjoren" la recessió

En un editorial, el rotatiu acusa Angela Merkel i Nicolas Sarkozy de "negar la realitat"

à.f.m.
1 min
Merkel i Sarkozy,  al consell de ministres conjunt a Paris / EFE

BarcelonaEl New York Times ha publicat un dur editorial on crítica les polítiques d'austeritat europees que, segons l'opinió d'aquest diari nord-americà, estan "allargant i empitjorant" les recessions de Grècia, Portugal, Espanya i Itàlia. A més, també "han fet que el deute d'aquests països siguin més difícils, i no més fàcils, de liquidar".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El diari recorda que Portugal ha complert totes i cada una de les mesures que li van exigir la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, des de reduir les pensions fins a pujar impostos. Per culpa d'això, Portugal passarà de tenir un deute del 107% del PIB (quan va rebre el rescat el passat maig) al 118% l'any vinent. "El deute seguirà creixent mentre l'economia segueixi encongint-se", diu el New York Times. I conclou: "Aquesta és la definició exacta d'un cercle viciós".

El New York Times acusa la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, de "negar la realitat". "Semblen incapaços d'admetre que s'han equivocat".

L'editorial aplaudeix que, recentment, els líders europeus hagin "ajustat" les seves polítiques, injectant més diners al sistema o estudiant la manera d'ampliar el fons de rescat europeu. Però, tot i així, el diari opina que "fins que no abandonin la creença equivocada que l'austeritat és la manera de reduir el deute, fins i tot aquests passos seran insuficients".

stats