AUTOMOCIÓ
Economia 24/05/2012

Nissan invertirà 100 milions per fer la furgoneta elèctrica a Barcelona

Nissan va anunciar ahir una inversió de 100 milions a la planta de Barcelona, escollida per fabricar la primera furgoneta elèctrica, l'eNV200. Es farà a partir del 2013 i crearà 700 llocs de treball.

Elena Freixa
2 min

BARCELONA.La direcció de la multinacional Nissan va oficialitzar ahir que l'eNV200, una furgoneta elèctrica, es fabricarà a la planta de la Zona Franca. L'adjudicació, avançada a l'ARA divendres passat, confirma una doble bona notícia per a la indústria catalana. D'una banda, garantirà ocupació a la fàbrica a mitjà termini i crearà uns 700 nous llocs de treball entre Nissan i la indústria auxiliar, segons els càlculs de l'empresa. De l'altra, amb l'e-NV200, la planta catalana entra a la lliga de centres de producció Nissan preparats per fabricar vehicles elèctrics, una tecnologia per la qual està apostant amb molta força la companyia japonesa a nivell mundial. L'adaptació de la fàbrica suposarà una inversió de 100 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les autoritats catalanes van bolcar-se ahir en l'acte, en què van assistir dos alts càrrecs del grup. El president de la Generalitat, Artur Mas, va valorar l'esforç fet pels treballadors -que van acceptar una contenció salarial en el nou conveni- per guanyar prou competitivitat per convèncer els màxims responsables al Japó. "Enmig dels núvols grisos, també surt el sol", va dir Mas, i va posar la fàbrica com a exemple del que ha de ser la indústria catalana: orientada a l'exportació i amb grans dosis tecnologia.

El conseller delegat de Nissan Motor Ibérica, Frank Torres, va explicar en una roda de premsa posterior que Nissan espera fabricar unes 20.000 unitats de la furgoneta elèctrica a l'any i vendre-les a tot el món. El preu no és clar encara, tot i que prenent com a referència el Leaf -el primer turisme 100% elèctric que ven Nissan-, el cost del vehicle pot augmentar en 10.000 euros respecte al preu de la versió dièsel.

Un dels vicepresidents executius del grup, Andy Palmer, va felicitar ahir Nissan Barcelona per haver-se situat a un nivell de competitivitat no assolit mai abans. Va assegurar que, per aquest camí, la planta té assegurades "moltes oportunitats" de cara a futurs models, que no va concretar. El conseller delegat de Nissan Motor Ibèrica, de fet, no va tancar la porta al fet que calgui tornar a negociar en el futur amb la plantilla per no perdre la cursa de la competitivitat. Palmer va afegir que Barcelona pot beneficiar-se de la manca de capacitat de producció que Nissan té en algunes fàbriques, atraient producció, per exemple, de la pickup Navara que no puguin absorbir la planta de Tailàndia o la dels Estats Units.

200 milions de préstecs al sector

El ministeri d'Indústria va fer públiques ahir les ajudes en forma de préstecs que donarà al sector de l'automòbil a Espanya. Seran 200 milions a un interès del 3,95% amb un termini d'amortització de deu anys i un màxim de dos anys de carència. A la indústria manufacturera s'hi destinaran 161 milions amb les mateixes condicions.

stats