Economia 10/10/2011

Els nord-americans Christopher A. Sims i Thomas J. Sargent guanyen el Nobel d'economia

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències destaca la contribució dels dos experts en apropar i explicar els fenòmens macroeconòmics i la influència de les polítiques econòmiques

Ara
1 min

BarcelonaEls nord-americans Christopher A. Sims i Thomas J. Sargent són els guanyadors del premi Nobel d'economia 2011, segons ha fet públic la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El jurat ha destacat la seva contribució a fer més entenedors els fenòmens macroeconòmics i com afecten les polítiques que s'apliquen en aquest camp als estats.

L'acadèmia ha subratllat que els dos guanyadors han desenvolupat mètodes per estudiar "què causa què" i que han esdevingut eines útils i dominants en els estudis macroeconòmics pràctics.

Sargent, nascut el 1943 a Pasadena, exerceix a la Universitat de Nova York, mentre que Sims, nascut a Washington el 1942, treballa a Princeton.

L'anunci del Nobel d'Economia tanca la ronda de l'edició del 2011 d'aquests prestigiosos premis. Dilluns passat van començar-se a conèixer els guardonats d'aquesta edició.

En l'àrea de Medicina, els guanyadors van ser el nord-americà Bruce Beutler, el franco-luxemburguès Jules Hoffmann i el canadenc Ralph Steinman, que havia mort uns dies abans.

El Nobel de Física se l'han endut els nord-americans Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt i Adam G. Riess; el de Química ha recaigut en el científic israelià Daniel Shechtman.

El poeta suec Tomas Tranströmer és el nou Nobel de Literatura, mentre uqe el Nobel de la Pau se l'han endut tres lluitadoras dels drets de la dona al tercer món: la presidenta de Liberia, Ellen Johnson-Sirleaf, la seva compatriota Leymah Gbowee i Tawakkul Karman, del Iemen.

Els Nobel estan dotats amb 10 milions de corones sueques -que equivalen a 1,1 milions d'euros- per cadascuna de les sis disciplines. La cerimònia d'entrega de premis serà el 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort d'Alfred Nobel.

stats