TELECOMUNICACIONS
Economia 15/06/2012

Nokia retalla en investigació i farà fora 10.000 persones

Nokia reduirà la seva estructura per aturar la sagnia de pèrdues. Acomiadarà 10.000 treballadors en un any i mig i tancarà la seva única planta a Finlàndia i diversos centres de recerca.

Dani Sánchez Ugart
2 min
El centre d'investigació de Nokia a Ulm, Alemanya, serà una de les víctimes de la reestructuració de la companyia i tancarà abans del 2014.

BARCELONA.El miracle finlandès, que va transformar el país dels llacs en un centre tecnològic de referència mundial, no ha pogut resistir els embats dels seus competidors en el segment de moda: els smartphones . Nokia s'encongeix a un ritme vertiginós. I no només pel que fa als comptes de resultats, sinó també en personal. Ahir els responsables del gegant de telefonia mòbil van anunciar una agressiva reestructuració que passa per acomiadar 10.000 dels 130.000 treballadors que té i tancar diversos centres de recerca i de producció fins a finals del 2013.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb un descens en les vendes d'un 29% en el primer trimestre del 2012 i unes pèrdues operatives de 1.340 milions d'euros, Nokia tancarà l'última planta de producció que encara funcionava a Finlàndia, a la ciutat de Salo. A més, la companyia, que en el passat va fer bandera de la inversió en recerca, i va ser un mirall per a l'empresariat català, tancarà els seus centres de R+D a Alemanya i al Canadà.

Nokia està perdent la batalla dels telèfons intel·ligents. L'elecció de Windows Phone com a sistema operatiu de la gamma Lumia, els seus smartphones , no ha estat capaç d'aturar el creixement exponencial dels seus competidors en aquest segment: Samsung i HTC dominen el mercat dels Android i Apple aconsegueix uns beneficis rècord amb el seu sistema operatiu iOS, present als telèfons iPhone.

La companyia finlandesa ha perdut aquest 2012 el primer lloc en el nombre total de telèfons venuts, a favor de Samsung. Però la situació s'agreuja si es té en compte que la majoria d'aquest terminals eren de gamma baixa, amb un marge de benefici molt més estret que el dels telèfons intel·ligents. A més, la companyia va anunciar la venda de Vertu, la seva filial de telèfons de luxe -terminals amb incrustacions de pedres precioses i or- a EQT VI, tot i que no va fer públic el cost d'aquesta operació.

Les previsions no són gaire esperançadores per a Nokia. Al mateix temps que anunciava els canvis, la firma rebaixava les seves prospeccions d'ingressos per al segon trimestre perquè "les dinàmiques competitives del mercat" l'afecten negativament, segons el comunicat de l'empresa. D'aquesta manera, les previsions elaborades per Nokia esperen que el segon trimestre encara sigui pitjor que el primer pel que fa als marges operatius.

Tot plegat obliga els responsables de la companyia a repensar la seva estratègia de creixement i a marcar un calendari de reducció de les despeses molt agressiu. Les mesures planejades tenen la intenció de disminuir els costos operatius fins als 3.000 milions d'euros a finals del 2013, en comparació als 5.350 milions del 2010, per aturar la sagnia en els comptes, que s'ha accelerat a un ritme vertiginós. Els més de 1.300 milions que es van perdre en un sol trimestre fan empal·lidir les pèrdues de tot l'any 2011, de 1.000 milions. Els 10.000 treballadors que s'acomiadaran per reduir aquests costos suposen un 7,7% del total d'empleats de la companyia finlandesa.

Canvis en la cúpula directiva

Aquesta modificació de l'estratègia ve acompanyada de reformes en la cúpula directiva. Els vicepresidents executius del segment de telèfons mòbils i del de mercats, Mary McDowell i Niklas Savander, seran destituïts a final de mes, juntament amb el cap de màrqueting de la companyia, Jerri DeVard. D'altra banda, la companyia contractarà cinc nous directius, de manera que els canvis no suposen reduir la cúpula, sinó canviar de noms.

stats