FARMACÈUTIQUES
Economia 14/12/2010

Novartis culpa el govern espanyol d'haver posat el sector en pèrdues per decret

El responsable de la farmacèutica preveu retallades de fins a 5.000 treballadors al sector, tot i que assegura que a Novartis aguantaran

Efe
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El president de Novartis, Jesús Acebillo, ha denunciat avui que amb els dos nous decrets llei d'ajustament del preu dels medicaments el Govern espanyol ha provocat que el sector farmacèutic "ja hagi entrat en pèrdues per decret llei".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Acebillo ha raonat això perquè "l'impacte dels últims dos reials decrets serà de 2.000 milions d'euros anuals, fet que suposa el 14% de facturació per a un sector que té uns beneficis d'entre un 6% i un 7% sobre vendes".

"Es perdran 5.000 llocs de treball i moltes companyies cessaran en la seva activitat, cosa que afectarà molt a Catalunya, on està el 50% de la indústria a Espanya", ha denunciat avui Acebillo, durant una xerrada a l'escola de negocis Esade, a Barcelona.

Posteriorment, en declaracions amb la premsa, Acebillo ha assegurat que Novartis Espanya, que factura a l'any més de 1.000 milions al nostre país, no entrarà en pèrdues aquest any 2010, i que tampoc contempla, de moment, dur a terme ajustos de plantilla.

Les vendes del sector farmacèutic el 2010 acabaran amb una rebaixa del 2% per aquestes noves mesures, segons Acebillo, i l'impacte serà del 4% el 2011, segons les seves valoracions.

Acebillo ha estat molt crític amb l'actuació del Govern, denunciant que actuen sobre el preu dels medicaments "perquè és fàcil, perquè els únics que protesten són els membres de la indústria i perquè a sobre els dóna vots, però el preu dels medicaments a Espanya és un dels més baixos d'Europa".

"Catalunya serà la principal àrea perjudicada i jo no he vist massa suport des de la Generalitat, sí que he vist un silenci sospitós", ha afegit. Malgrat tot, ha destacat que el canvi polític que s'ha produït després de les eleccions catalanes pot ser "positiu" per al sector.

Ha aprofitat per demanar un paquet de mesures de suport a la indústria farmacèutica radicada a Espanya que podia incloure "mesures de copagament que racionalitzin la despesa no per la part de l'oferta, com sempre s'ha fet fins ara, sinó per la part de la demanda".

El president de Novartis a Espanya ha demanat, entre d'altres mesures, que la indústria pugui planificar les seves inversions en un marc estable pel que ha sol·licitat que la rebaixa del 7,5% en el preu dels medicaments sigui una mesura conjuntural i que una part dels fons recollits per aquest impacte en el 2% de les vendes hauria de ser per a un projecte público-privat d'R+D.

Acebillo també ha proposat un pla per reduir el deute de les comunitats autònomes amb el sector, que ha situar en 3.400 milions d'euros, i ha lamentat els llargs terminis de pagament de fins a 281 dies de mitjana.

Finalment, el president de Novartis ha reclamat un Pla Específic Interministerial per a la indústria farmacèutica que garanteixi el futur del sector. També ha fet autocrítica i ha reconegut que la indústria es va equivocar fa deu anys quan no va apostar per les exportacions. En aquest sentit, ha animat a que es faci el salt a l'Amèrica Llatina amb els genèrics.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats