Economia 04/07/2011

L'OCDE troba "relativament escàs" el deute públic de Catalunya "en comparació amb la seva despesa"

L'organització diu que les retallades del govern de Mas "van en la bona direcció". Destaca que algunes comunitats estan prenent "mesures importants per retallar despeses i millorar la seva situació pressupostària"

Acn
2 min

ParísL'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) considera "relativament escàs" el pes del deute públic de Catalunya i de la resta d'autonomies de l'Estat "en comparació amb la seva responsabilitat de despesa" i competències. L'economista principal de l'OCDE per a Espanya, Andrés Fuentes, assegura que les retallades del govern d'Artur Mas "van en la bona direcció" i nega que el dèficit de les comunitats posi en risc la solvència de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Banc d'Espanya ha denunciat aquest juny que el deute autonòmic ha superat aquest 2011 el seu màxim històric, enfilant-se fins al 17,2% del PIB (més de 34.300 milions d'euros) a Catalunya.

L'OCDE celebra que algunes comunitats estan prenent "mesures importants per retallar despeses i millorar la seva situació pressupostària". "No ens sembla que s'hagi de témer per la solvència de les finances públiques a l'Estat", defensa Fuentes, tot i que la Comissió Europea i algunes agències de ràting han advertit Zapatero que si no posa a ratlla les autonomies incomplirà la reducció del dèficit promesa (6% del PIB aquest 2011, 4,4% el 2012 i 3% el 2013).

"En comparació amb la responsabilitat de despesa que tenen les comunitats autònomes, el pes del seu deute públic és relativament escàs, la major part és a nivell estatal", constata l'OCDE. El Banc d'Espanya xifra en l'11,4% del PIB el deute autonòmic espanyol (121.400 milions d'euros en total): Catalunya és la comunitat més endeutada (34.300 milions), tot i que proporcionalment el País Valencià la supera, amb el 17,4% del PIB. Fuentes recorda que les comunitats "tenen la responsabilitat" de pagar serveis públics essencials com "la sanitat o l'educació" i per això troba "relativament escàs" aquest 11,4% de deute. "Això s'explica perquè la descentralització de la despesa", la transferència de competències a les autonomies, "és força recent i les comunitats no han tingut temps d'acumular deute", assegura l'analista.

Exigeix imposar un sostre de despesa a les autonomies

Tot i això, l'OCDE reclama a Zapatero que limiti per llei el sostre de despesa de les autonomies. "Cal reformar les regles pressupostàries de les comunitats autònomes per obligar-les a tenir superàvit en temps de bonança i evitar així que hagin de retallar molt la despesa quan els ingressos cauen per una crisi", reivindica l'economista en cap per a l'Estat. "El govern espanyol ha de fer servir els seus poders per assegurar-se" que les comunitats compleixen i imposar-los "un sostre de despesa és una manera d'aconseguir-ho", apunta.

"Per coherència social", Fuentes rebutja el concert econòmic i qualsevol altre pacte fiscal entre Catalunya i Espanya que no sigui un sistema de finançament comú "que cobreixi tot l'Estat". "Això ajuda a compartir riscos, quan una crisi toca particularment una regió més que una altre, un règim de finançament comú, inclusiu per a totes les comunitats distribueix millor els riscos", diu.

stats