PENSIONS
Economia 20/12/2010

L'OCDE reclama al govern espanyol que retardi l'edat de jubilació

L'estudi europeu assenyala que Espanya ha de fer encara grans reformes per millorar les finances públiques i garantir la creació de llocs de treball

Acn
2 min

ParísEspanya surt "lentament'" de la "profunda recessió" però encara necessita grans reformes, segons es desprèn de l'estudi publicat avui per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que considera prioritari que l'estat espanyol retardi l'edat de jubilació, fins i tot més enllà dels 67 anys, i que aprofundeixi en la reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per millorar les finances públiques i afavorir la creació de llocs de treball, l'OCDE recomana que el govern espanyol abordi aquestes dues qüestions. L'estudi calcula que la taxa d'atur espanyola es reduirà de l'actual 20% al 17,4% en els propers dos anys i situa el dèficit d'enguany en el 9,2%.

L'estudi, presentat a París, pronostica una millora de la situació en els propers anys, amb un creixement del PIB del 0,9% el 2011 i del 1,8% el 2012. L'organització preveu una reducció del dèficit del 9,2% d'enguany al 6,3% el 2011 i al 4,4% el 2012.

Els autors de l'anàlisi reconeixen els esforços fets per l'executiu per reduir la despesa pública i reformar el mercat del treball, amb l'objectiu de reduir la taxa de desocupació més alta entre els membres de l'OCDE, però avisa que les mesures són encara insuficients.

Per als experts de l'OCDE, el sistema de pensions espanyol és "massa generós" en comparació a les cotitzacions i cal reformar-lo. En aquest sentit, recomana que el govern espanyol doni una "alta prioritat" al projecte de portar progressivament l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys, que ja ha provocat les primeres mobilitzacions sindicals a Espanya.

L'OCDE, que agrupa una trentena de països industrialitzats del món, no només aplaudeix la reforma del govern de José Luis Rodríguez Zapatero sinó que va més enllà i planteja que, a llarg termini, l'edat de jubilació es pugui retardar més en funció de l'esperança de vida.

L'estudi també ataca les subvencions atorgades en les prejubilacions i als treballadors d'edat avançada i demana que s'eliminin progressivament perquè generen massa despesa. Els autors també advoquen per allargar el temps mínim de cotització per tenir dret a una pensió de jubilació, que actualment és de 35 anys.

Així mateix, l'informe reclama al govern que aprofundeixi en els ajustaments pressupostaris i recomana que, un cop s'hagi aconseguit consolidar els comptes, s'iniciï una nova reforma del sistema fiscal que posi l'accent en els impostos que afavoreixen el creixement.

L'informe sobre l'estat espanyol dedica també un capítol a la gestió de l'aigua en què es critiquen els baixos preus d'aquest recurs i lamenta que no es valori prou la seva escassetat. "El preu de l'aigua encara ha d'augmentar per reflectir plenament les despeses del servei, l'escassetat del recurs i els costos mediambientals de la seva extracció", assenyala l'informe.

stats