Economia 15/07/2013

Rajoy encomana a l'OCDE l'avaluació de la reforma laboral

L'anomenat 'club dels països rics' no només ha lloat la norma del febrer del 2012, sinó que a més ha demanat que sigui més agressiva

Joan Faus
2 min

MadridL'anunci oficial es produirà d'aquí poques setmanes, però el govern espanyol ja ha decidit que sigui l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics) l'organisme encarregat d'avaluar el primer any i mig en funcionament de la reforma laboral, segons han avançat a l'ARA fonts properes a l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, el secretari general de l'anomenat "club dels països rics", Ángel Gurría, ja ho ha insinuat aquest dilluns al migdia a Madrid. En la seva intervenció en un dinar informatiu, ha explicat de manera genèrica que ha acordat amb el ministeri d'Ocupació fer un "programa d'avaluació" de les reformes adoptades pel govern del PP en l'àmbit laboral i donar una sèrie de recomanacions sobre noves mesures que cal "fer més endavant". Un tema que de ben segur ha tractat Gurría en la reunió que ha mantingut a la tarda amb la titular d'Ocupació, Fátima Báñez.

Amb l'elecció de l'OCDE com a avaluador independent de la reforma laboral aprovada el febrer del 2012 –que va abaratir l'acomiadament, va impulsar la baixada unilateral de salaris i va incrementar la flexibilitat interna a les empreses– l'executiu de Mariano Rajoy es garanteix una anàlisi positiva, ja que l'organisme no només ha lloat la reforma més d'un cop, sinó que també ha demanat que vagi més enllà.

En un informe a finals de maig sobre la seva trentena de països membres, l'OCDE va reclamar a Espanya més "flexibilitat" perquè les empreses contractin, i va apuntar a la negociació col·lectiva demanant que es limiti encara més la pròrroga dels convenis que caduquen. A més, va insistir que se solucioni la dualitat entre treballadors fixos i eventuals, tot i que no va referir-se en concret al model de contracte únic que proposa Brussel·les.

L'organisme va ser més explícit el novembre del 2012, quan va presentar el seu informe biennal sobre l'economia espanyola. En el document, proposava rebaixar la indemnització per a l'acomiadament improcedent (que ara és de 33 dies per any treballat) ja que segueix sent alta en comparació amb altres països. I llavors sí que apostava per avançar cap a un contracte únic amb indemnitzacions per acomiadament que vagin creixent conforme al temps treballat. L'OCDE també advocava per posar fi a la jubilació parcial i endurir els requisits per optar a la pensió completa i la de viduïtat. A més, demanava vigilar el cobrament de l'atur i un pla de xoc per als joves sense feina.

En els últims mesos, Rajoy ha descartat endurir la reforma laboral però des d'altres àmbits del govern no s'ha descartat a l'espera de les propostes que faci l'avaluador independent. El fet que es tracti de l'OCDE obre la porta a la possibilitat que l'executiu opti per anar més enllà en la legislació laboral, com també l'hi demana la UE.

Conscients d'aquestes recomanacions, des dels partits d'esquerra i els sindicats s'ha demanat en les últimes setmanes que l'avaluador sigui l'Organització Internacional del Treball (OIT), adscrita a l'ONU, i força crítica amb les reformes que impulsen l'abaratiment de l'acomiadament i la devaluació salarial.

stats