Economia 19/09/2011

Obama presenta un pla en què els rics "paguin la seva part"

El president nord-americà vol que el dèficit no es redueixi "a costa dels pobres i els treballadors"

Agències
2 min
Obama, aquest dilluns als jardins de la Casa Blanca / REUTERS

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha presentat aquest dilluns a la tarda un pla per reduir entre 3 i 4 bilions de dòlars el dèficit públic en deu anys, en què "tothom hi contribuirà amb la seva justa part", fins i tot els més rics. "No hauríem de reduir el dèficit a costa dels pobres i els treballadors", ha dit el president en un discurs des dels jardins de la Casa Blanca, i ha advertit que si no s'actua ara "tot el deute caurà sobre les espatlles dels nostres fills ".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Obama ha anunciat que una part important del reequilibri pressupostari provindrà d'una major pressió fiscal sobre les rendes més altes i de l'aplicació d'un principi molt simple: "que la secretària del senyor Warren Buffett no pagui més impostos que el senyor Buffett", va dir en al·lusió a una de les majors fortunes dels EUA, que ha reconegut que paga menys que la seva col·laboradora.

El president nord-americà ha afirmat que vetarà qualsevol llei per a la reducció del dèficit que pretengui aprovar la majoria republicana a la cambra baixa i que es basi únicament en la retallada de les despeses federals però no augmenti els ingressos de l'Estat.

Obama nega que la seva intenció d'apujar els impostos als més rics, introduint un impost mínim per a les rendes dels multimilionaris, equivalgui a "lluita de classes", com han qualificat alguns dirigents del Partit Republicà. És només "matemàtiques", ha replicat Obama.

El pla que ha presentat el president serà sotmès al "supercomité" bipartidista, compost a parts iguals per congressistes demòcrates i republicans, que té l'obligació d'arribar a un acord sobre la reducció del dèficit en almenys 1,5 bilions de dòlars abans de finals de novembre.

Les propostes inclouen l'estalvi de 1,3 bilions de dòlars amb el final de la intervenció militar dels Estats Units de l'Afganistan i l'Iraq i la reforma dels subsidis agrícoles i de l'assegurança sanitària per als més grans, però deixa intacte el sistema públic de pensions.

La setmana passada Obama va presentar un pla de gairebé 450.000 milions de dòlars per a la creació de llocs de treball, i va insistir avui que el Congrés "ha d'aprovar" aquesta iniciativa immediatament.

stats