ECONOMIA
Economia 20/12/2010

L'analista Emilio Ontiveros preveu l'inici de fusions entre la banca mitjana el 2011

L'expert situa el 2012 com l'any en que el creixement de l'economia espanyola arribarà al 2% i es començarà a crear ocupació i reduir l'atur

Acn
2 min
L'analista Emilio Ontiveros als esmorçars de PwC

BarcelonaL'analista Emilio Ontiveros preveu en un termini temporal no massa llarg, i probablement a partir d'aquest mateix any 2011, l'inici a l'estat espanyol d'un nou procés de concentració d'entitats financeres, que aquest cop estarà protagonitzat per els bancs de dimensió mitjana, similars al Banc Sabadell.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ontiveros creu que després de les caixes, i davant l'eficiència del sistema financer espanyol, els bancs de dimensió mitjana començaran a negociar per fer operacions de fusió entre ells i fins i tot liderant algun procés en l'àmbit europeu, per tal d'adaptar-se a un nou període econòmic marcat per un ritme de creixement molt més baix que els anys anteriors a la crisi i menys intensiu en necessitats de finançament.

L'analista ha dit que aquest processos de fusió es poden donar entre bancs instal·lats a l'estat espanyol o bé, fins i tot, donada l'eficiència reconeguda de la banca minorista de les entitats financeres espanyoles, aquests agents poden liderar operacions de concentració en l'àmbit europeu i amb bancs de dimensió mitjana estrangers.

El catedràtic d'Economia de l'Empresa a la Universitat Autònoma de Madrid i president d'Analistes Financers Internacionals ha participat en els 'Esmorzars' organitzats per la consultora PriceWaterhouseCcopers (PWC) i ha desplegat un discurs sobre l'actual situació de l'economia espanyola i els condicionants que pateix per la pressió dels 'mercats' sobre les emissions del deute sobirà.

Ontiveros, que ha manifestat que la desconfiança dels mercats sobre el deute sobirà de l'estat espanyol és "excessiva", ha defensat que l'única manera de sortir de la crisi és prioritzant el pes de la demanda exterior sobre el PIB.

Per a l'analista és necessari fer un tomb en el model econòmic de l'Estat per augmentar les exportacions de les empreses espanyoles, que han de ser el motor de la recuperació davant les dificultats de la demanda interior i del consum, que sí bé els últims anys han estat els dinamitzadors de l'economia, ara estan molt debilitats per la manca de capacitat d'endeutament.

Ontiveros ha dit que els mercats el que necessiten per seguir invertint en l'economia espanyola és "confiança i garanties" de què es registrarà un procés de creixement de l'economia prou elevat com per començar a crear ocupació i reduir l'alta taxa d'atur situada en el 20%.

En relació amb quin és l'índex de creixement que permetrà reduir la desocupació, ha marcat aquesta ralla en el 2%, que es podria començar a produir el 2012. Ha afegit que el 2011 l'economia espanyola no creixerà com diuen les previsions optimistes del govern espanyol en l'1,3% sinó que aquest creixement estarà bastant per sota. "Esperem que sigui la meitat del que preveu el govern", ha subratllat Ontiveros.

stats