Economia 25/10/2012

Onze marques d'oli diuen que són "verge extra" i no ho són, segons l'OCU

Un informe de l'Organització de Consumidors i Usuaris assenyala com a fraudulentes les marques Eroski, Hojiblanca, Coosur, Ybarra, Consum, Arteoliva, Condis, Olisone, Aliada, Maeva i Olián. Condis assegura que tenen "l'aval d'un laboratori independent"

Lluís Goñalons
2 min
Imatge promocional de l'oli Hojiblanca / HOJIBLANCA

BarcelonaL'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat aquest dijous que onze marques d'oli enganyen el consumidor. Segons l'OCU, aquestes marques venen un oli etiquetat com a verge extra quan en realitat és només verge i, per tant, es ven el producte a un preu superior al que li correspon.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les marques que l'organització de consumidors assenyala com a fraudulentes són Eroski, Hojiblanca, Coosur, Ybarra, Consum, Arteoliva, Condis, Olisone, Aliada, Maeva i Olián.

"Cap d'aquests olis suposa un problema per a la salut. El frau és estrictament econòmic", ha assenyalat la portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu, a l'agència de notícies Efe. Tot i això, l'informe realitzat apunta que les marques Maeva i Olián no són aptes per al consum perquè es tracta d'olis que "no reuneixen les condicions de refinament exigides", ha sentenciat la portaveu.

En la seva investigació, l'OCU ha detectat que, en general, les etiquetes són correctes, però "bastant incompletes". Izverniceanu ha afegit a tall d'exemple que "cap de les 40 marques analitzades indica la data d'envasat", tot i que només estan obligades a incloure la denominació del producte, el contingut net, la data de consum preferent, la identificació de l'empresa, la marca, el lot i l'origen.

La marca Condis s'ha volgut defensar dels atacs a la qualitat del seu producte argumentant que el seu aliment compta amb "el vistiplau del ministeri de Medi Ambient i l'aval d'un laboratori extern a l'empresa que certifica la qualitat de l'oli".

Respecte als atributs de l'oli verge, la portaveu de l'OCU ha recordat diversos aspectes avalats pels experts. L'acidesa, com més baixa sigui, millor. I ha aprofitat per remarcar que en aquest atribut les marques estudiades es troben dins els límits legals.

Pel que fa a la qualitat del fruit, l'estudi ha detectat que Maeva, Sabor y Origen i Olilán "fan servir olives envellides o mal conservades".

Segons l'informe de l'OCU, els millors olis verge extra són: Oleoestepa, Ybarra (gran selecció afruitada), Hacendado, La Española (gran selecció), Dintel (selecció especial), El Corte Inglés, Carbonell (gran selecció) i Dia.

L'OCU ha recordat que el preu mitjà del litre d'oli verge ronda els 2,38 euros, mentre que el verge extra costa gairebé un euro més. Cada espanyol, quantifica l'organització, consumeix a l'any més de 13 litres, dels quals el 80% són d'oliva.

stats