RESCAT FINANCER
Economia 10/06/2012

Junqueras assegura que el rescat bancari afectarà els ciutadans amb nous ajustos com la pujada de l'IVA

El president d'ERC diu que els polítics espanyols "han tornat a enganyar" i recorda que "els garants del préstec" són els impostos dels ciutadans

Acn
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha valorat negativament el rescat bancari anunciat dissabte pel govern espanyol. Encara que el préstec europeu no estigui formalment condicionat a noves mesures d'ajust pressupostari, Junqueras ha afirmat que "és segur que hi ha condicions darrere del rescat", i ha dit que "l'anunciada" pujada de l'IVA n'és un exemple. En declaracions a l'ACN, el líder republicà ha discutit el president de la Generalitat, Artur Mas, que ahir va assegurar que "ni Catalunya ni l'Estat se'n poden sortir sols". Per Junqueras Catalunya "paga impostos suficients" per afrontar totes les despeses, i el país "se'n sortirà" si pot decidir què fer amb aquests impostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Junqueras ha acusat els polítics espanyols d'haver "tornat enganyar" la ciutadania de Catalunya, per obviar que "el garant" dels diners que es deixaran als bancs són els impostos dels ciutadans. "Els diners que van d'Europa als bancs espanyols passen a través del FROB, és a dir, de l'Estat, i per tant dels ciutadans", ha subratllat.

El president d'ERC ha insistit que el que convé als ciutadans de Catalunya és "decidir què es fa amb els seus impostos", i s'ha mostrat convençut que el país "se'n podria sortir i se'n sortirà". De fet, Junqueras ha assegurat que els catalans paguen impostos suficients per afrontar "totes les necessitats" i com perquè "no hi hagi d'haver cap més retallada". "Tenim una nova societat i un nou país per construir i segur que serà molt millor que el que tenim ara", ha reblat el republicà.

D'altra banda, Junqueras ha donat per fet que el rescat bancari tindrà "condicions" en forma de nous ajustos fiscals i reformes econòmiques. "Els bancs espanyols han rebut un préstec gegantí per fer front a un endeutament que és encara molt més gran. Per tant, la possibilitat que se'n surtin és escassa. Això vol dir que segur que hi ha condicions al darrere del rescat, com sempre", ha dit.

Junqueras ha considerat que l'anunci d'una probable nova pujada de l'IVA és un dels efectes d'aquest rescat europeu, i en aquest sentit ha lamentat que els ciutadans "acabin pagant una festa en la que no van participar i sobre la que no tenen cap responsabilitat".

stats