ECONOMIA
Economia 16/10/2011

El sector agrari i la majoria de partits acorden fer front comú des de Catalunya davant la reforma de la PAC

El PP creu que és l'Estat, qui ha d'actuar, mentre sindicats, productors i els altres partits aposten per fer de lobi davant la reforma de la Política Agrària Comuna

Acn
4 min

LleidaLa majoria de partits i el sector agrari han segellat aquest diumenge a Lleida un front comú per defensar els interessos de Catalunya davant la nova Política Agrària Comuna presentada el 12 d'octubre a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns a Madrid es consensua la posició d'Espanya en relació amb la PAC, i per això el conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, ha convocat tot el sector.

Mentre el PP no creu que des de Catalunya es pugui fer res, la resta de partits i el sector agrari reclamaran que la nova PAC incorpori mecanismes de gestió de mercat que permetin solucionar l'actual crisi de preus i crisis puntuals com la de la bactèria e-coli. També reclamen que es facin els estudis d'impacte econòmic de la nova PAC.

Els sindicats agraris, la federació de cooperatives, els productors de fruita i tots els grups parlamentaris s'han reunit a Lleida en una reunió amb un clar objectiu de consens que la majoria de representants han agraït al conseller, i li han demanat que no sigui l'última.

Ens grans línies, doncs, productors, sindicats i polítics estan d'acord en una posició contrària a la proposta de la PAC, i en les línies bàsiques que demà presentaran a Madrid per contribuir a una posició espanyola davant europa que beneficiï els pagesos catalans. El conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, ha destacat el consens sobretot en els aspectes de treballar plegats com un lobi davant Europa. Pelegrí vol que Catalunya acosti posicionaments amb altres estats o regions europees amb qui es comparteixen alguns punts de vista.

Gestió de mercats, greening

La majoria d'acords contra la proposta de reforma de la PAC se centren en la gestió de mercats. Catalunya vol que la nova Política Agrària Comuna "disposi d'instruments útils i eficaços per evitar crisis de preus i de mercats".

El sector també tem per la política de greening, la connotació verda i de protecció del medi ambient dins l'agricultura. Segons Pelegrí "aquestes mesures no han de suposar cap cost afegit, ja que l'agricultura catalana ha estat sempre summament responsable amb el medi ambient".

A banda d'això, pagesos i polítics han coincidit en l'alerta davant la manca d'exigències als productes importats de fora de la Unió Europea. Des de Catalunya reclamaran que hi hagi "reciprocitat" i "s'exigeixin als productes exteriors els mateixos controls i qualitats sanitàries i mediambientals que als d'aquí". De fet, els sindicats han assegurat que volen seguir complint aquestes exigències, però que també cal que els productors no europeus les compleixin.

El sector vol que la nova PAC prevegi fons especials per crisis excepcionals com la de la bactèria E. coli, i mecanismes que permetin assegurar la renda agrària. "Si la reforma de la PAC no tira endavant i s'ha de prorrogar l'actual, però, també s'haurien de fer algunes reformes" ha dit Pelegrí.

UP creu que s'arriba tard

El sindicat agrari Unió de Pagesos ha insistit després de la reunió amb els grups parlamentaris i els altres representants agraris que la feina s'hauria d'haver fet abans. Mentre el conseller Pelegrí ha dit que no es podria treballar fins a conèixer el document de la PAC que Brusel·les va presentar dimecres, el coordinador d'UP a Lleida, Josep Cabré, ha dit que ara ja no és hora de lamentar-se "i que el ministeri de Medi Rural hauria d'haver vetllat perquè la proposta de reforma de la PAC ja fos bona des d'un principi".

Cabré ha demanat que ara es facin els respectius estudis d'impacte econòmic de la nova PAC, tant d'Europa, Espanya com Catalunya, mesura que Pelegrí ha confirmat que es farà. UP ha reclamat que un cop se'n tinguin resultats, es creï un grup d'estudi. El sindicat agrari s'ha ofert a col·laborar en tots els sentits per "no deixar la defensa dels interessos de la PAC només a Madrid.

Posició unànime dels sindicats

A banda de la visió del sindicat majoritari, Unió de Pagesos, la resta d'agrupacions sindicals agràries han coincidit a destacar els aspectes negatius de la proposta de reforma de la PAC. JARC, per exemple, ha denunciat que es primi "la protecció mediambiental i la gestió de les terres abans que la producció". El president de Joves Agricultors, Pere Roqué, ha recordat que el 70% dels ingressos agraris provenen de la venda dels productes" que ara s'estan venent per sota de preu de cost". El sindicat Asaja ha reclamat que la nova PAC se centri en millorar la qualitat de vida dels professionals agraris en lloc de fer-los perdre competitivtat.

Urapac ha inisistit en la importància de gestionar els mercats, igual com la Federació de Cooperatives Agràries, que ha apostat per actuar al tribunal de la competència contra les grans superfícies. Des d'Agrucat, Manel Simon ha recordat els problemes de preu de les nectarines i els préssecs per sota del cost de producció durant tot l'estiu. Simon ha insistit en la necessitat d'establir mesures de gestió de mercats a la nova PAC.

Unió dels partits excepte el PP

Els partits polítics s'han posicionat majoritàriament al costat del Govern per defensar plegats una reforma de la Política Agrària Comuna positiva per Catalunya. La diputada del PP Marissa Xandri, però, ha trencat la unanimitat, tot i que agraït la convocatòria del conseller, l'ha definit "com una pantomima" i ha criticat que es fes en diumenge. La diputada popular ha recordat que Catalunya "no té facultat de decisió a la reforma de la PAC, i que és el govern espanyol, qui ho ha de fer, encara que", segons ella, "fins ara ho ha fet de forma nefasta".

En canvi, el diputat d'Esquerra Carmel Mòdol veu en la reforma de la PAC una oportunitat per alterar el balanç negatiu dels últims anys i crear unes normes de mercat més competitives. El PSC també ha apostat per buscar els potencials a la nova PAC ara que hi ha una clara oportunitat. La diputada Mónica Lafuente ha destacat la importància que el Parlament Europeu tingui capacitat de codecisió per primera vegada. Des d'Iniciativa, la diputada Hortènsia Grau ha destacat la importància de la reunió i ha apostat per fer un estudi català d'impacte econòmic de la PAC. Grau, però, s'ha mostrat partidària del greening.

Finalment, el diputat de CiU Agustí López ha posat de relleu la importància del debat i del consens davant el futur del sector agroalimentari, considerat "un dels més importants del país". López ha apostat per defensar l'especificitat de l'agricultura catalana davant l'Estat.

stats