Economia 11/01/2012

Montoro acusa al govern socialista d'haver ocultat la xifra real del dèficit

El ministre d'Hisenda compareix al Congrés dels Diputats per defensar el pla d'ajust de 15.000 milions

Joan Faus
2 min
Cristóbal Montoro

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha acusat avui, durant el ple del Congrés dels Diputats, a l'últim govern socialista d'haver ocultat la xifra real del dèficit públic, que s'ha desviat dos punts, uns 20.000 milions d'euros, fins al 8%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Si el nou govern va conèixer (la situació del dèficit) només arribar, és evident que l'anterior govern ho coneixia sobradament i no va ser capaç d'explicar-ho a la societat espanyola ni des d'aquesta tribuna al govern entrant. Van haver de ser els serveis tècnics els que ens van advertir”, ha afirmat el ministre. “Estaven dient que s'estava complint i no”, ha afegit.

Montoro s'ha enferrissat en un xoc dialèctic amb el portaveu del grup socialista al Congrés, José Antonio Alonso, que ha acusat directament algunes de les comunitats autònomes governades pel PP de ser les causants de l'augment de desviació del dèficit.

“Abandoni els tòpics. Perquè la crisi i l'atur estan allà”, ha replicat el ministre a Alonso. “Els tòpics no li deixen veure el present ni el futur. Amb els socialistes sempre estem en el mateix: en la recessió i en l'atur. La seva herència és indefensable”, ha ironitzat entre els aplaudiments de la bancada popular. “Baixi's del burro dels tòpics. No està el país per tòpics”.

D'altra banda, el ministre ha assegurat que el govern espanyol ha de fer front a un “autèntic forat negre” de 20.000 milions d'euros, en referència a la desviació fins al 8% del dèficit públic.

Montoro ha demanat als partits que “deixin les ideologies de banda”, que “estiguin a l'altura” de la conjuntura econòmica i que la votació d'avui servirà per veure el “grau de compromís” de cada grup parlamentari.

El ministre ha tornat a reiterar que la pujada “temporal, equilibrada i excepcional” d'impostos és una mesura de caràcter “urgent i obligada” que la situació “extraordinàriament difícil” requeria.

Montoro ha dit que “no li agrada” el “sacrifici” de pujar els impostos però que era “necessària” una “reacció contundent” per un "moment excepcional" i per recuperar la "credibilitat" econòmica d'Espanya.

Ha defensat que el pla d'ajust de 15.000 milions, que avui es sotmet a votació, representa un “ajust ponderat i equilibrat” que no afectarà els “drets socials” i que recaurà en les persones amb “més patrimoni”.

“Estem a les portes d'una recessió i les finances públiques estan deteriorades i desequilibrades”, ha afirmat Montoro, que ha atribuït l'actual situació a les “pèssimes decisions econòmiques” de l'últim govern socialista que “han empitjorat la crisi i l'atur”.

El ministre ha tornat a manifestar la seva voluntat de que els impostos baixin al final de la legislatura de l'executiu de Mariano Rajoy i ha confirmat que el valor de les pensions s'anirà adaptant amb l'evolució de l'inflació. També ha descartat pujar la pressió fiscal sobre els autònoms i les pimes i ha dit que “estan estudiant” com “ajudar-los” perquè siguin els “motors de la sortida de la crisi”.

stats