DEUTE
Economia 20/03/2011

El PSC demana a la Generalitat que faci una emissió de bons a particulars

La diputada Rocío Martínez-Sampere creu que el Govern "ha d'assumir la realitat" i reconèixer "que hi ha dificultats per accedir al mercat de deute".

Efe
2 min

BarcelonaLa diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere ha exigit a la Generalitat en declaracions a Efe que deixi d'endarrerir l'emissió de bons per a particulars que té pendent i que es mantingui al marge de les interferències polítiques alienes a la conselleria d'Economia en aquest sentit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'opinió de la diputada, responsable de l'àrea econòmica dels socialistes catalans, "seria bo que s'assumís la realitat: que hi ha dificultats per accedir al mercat de deute, com n'hi havia en l'última època del tripartit, i que això no és culpa de la Generalitat".

"Però això no implica que es deixi de governar i per tant seria oportú que es deixés de perdre el temps amb dilacions que només generaran tensions innecessàries a la caixa de la Generalitat i que s'acceptés que en aquestes condicions, una emissió de deute minorista és l'alternativa més raonable. Per intentar guanyar temps l'estan perdent", ha lamentat aquesta diputada socialista.

Aquestes declaracions es produeixen després de la rebaixa de ràting de Moody's al deute de la Generalitat, que la setmana passada quedés deserta una emissió de pagarés de 20 milions d'euros i que l'administració catalana no pogués col·locar aquesta mateixa setmana uns altres 300 milions en una col·locació selectiva per a inversors institucionals per la qual estava disposada a pagar el 5,5% d'interès a dos anys, el doble que una lletra del Tresor espanyol al mateix termini.

Segons l'opinió de Martínez-Sampere, "no s'entén el retard per dur a terme l'emissió de deute minorista que la Generalitat ja tenia pactada amb la banca a final de febrer, si no hi ha una interferència política aliena a la conselleria d'Economia".

"No seria estrany que l'esmentada interferència tingui a veure amb la bel·ligerància inoportuna i fora de to que va mostrar l'ara president de la Generalitat, Artur Mas, durant la campanya electoral, contra l'emissió de bons del tripartit, la qual malgrat això va ser un èxit col·locant-se finalment 3.500 milions, el triple del previst", ha manifestat aquesta diputada.

Segons el parer de Rocío Martínez-Sampere, "seria millor per a la Generalitat i per a la seva credibilitat davant dels mercats acceptar l'error que es va cometre en la campanya, quan encara no governava CiU, encara que sigui implícitament, en lloc de deixar que la situació se segueixi deteriorant".

Per a aquesta diputada del PSC, "la col·locació de deute no només és necessària sinó que resulta obligada en una situació en la qual les tensions de tresoreria poden ser especialment negatives per al desenvolupament de l'economia".

Rocío Martínez-Sampere opina que "la sortida de la crisi passa per una estratègia de reactivació i la generació de confiança i, de moment, el govern de la Generalitat no compta amb cap de les dues".

"A més, també seria oportú que s'expliqui en quines condicions s'han concedit alguns crèdits que s'estan utilitzant per posar pedaços a aquesta situació, com el préstec de 500 milions que ha atorgat CatalunyaCaixa, però els termes del qual no han estat fets públics", ha reclamat aquesta diputada.

El crèdit de 500 milions de CatalunyaCaixa és l'únic que ha tancat la Generalitat després d'aconseguir el permís del govern central per endeutar-se per valor de 1.866 milions el 25 de febrer passat, segons va confirmar la setmana passada el propi conseller Andreu Mas-Colell.

stats