Economia 22/02/2011

El PSOE fa costat dels fabricants i CiU a les pimes en el conflicte sobre la distribució d'automòbils

El ministre d'Indústria inicia una ofensiva per aconseguir suports socials i polítics per tal d'aprovar l'avantprojecte de la nova Llei de distribució en tres mesos per tal que els concessionaris no puguin retornar els vehicles no venuts en 60 dies als fabricants, tal i com figurava a la norma aprovada per PNB, CiU i PP. Sebastián demana a CiU que recapaciti mentre Duran i Lleida li respon que les pimes estan satisfetes amb la mesura.

Redacció
2 min

MadridEl ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, i els representants de les autonomies on hi ha plantes automobilístiques -com Catalunya- han subscrit aquest dimarts un document en què es comprometen a buscar una solució de consens a la situació generada per la norma aprovada al Congrés amb els vots de CiU, PNB i PP que permet que els concessionaris retornin als fabricants els vehicles que no venguin en 60 dies. El Ministeri vol fer marxa enrere en una norma que considera altament nociva per al sector i té previst aprovar l'avantprojecte de la nova Llei de distribució en tres mesos per esmenar-la. Els representants autonòmics s'han compromès a treballar amb els grups parlamentaris per trobar un acord, segons indica l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha estat la primera de les tres reunions que el ministre preveu fer aquesta setmana per resoldre la crisi generada per l'aprovació d'una esmena a la Llei d'Ecomomia Sostenible gràcies als vots de CiU, PNB i PP, i amb els vots en contra del PSOE. Per part de Catalunya hi ha assistit el director general d'Indústria, Joan Sureda. Dimecres Sebastián es reunirà amb el sector, i s'espera que aquesta setmana ho faci també amb els agents socials. L'esmena estableix que fins que no s'aprovi una llei reguladora dels contractes de distribució, els fabricants hauran de recomprar els cotxes que els venedors no aconsegueixin comercialitzar en 60 dies, o que en cas d'extinció de contracte els fabricants hauran de pagar al distribuïdor les inversions pendents d'amortitzar i recomprar les peces que tingui en estoc.

En la reunió que ha tingut lloc al ministeri d'Indústria, el ministre ha transmès als representants autonòmics que l'esmena pactada pels nacionalistes i el PP i inclosa a la Llei d'Economia Sostenible ha posat en peu de guerra els fabricants, que la setmana passada ja van amenaçar en desinvertir a l'Estat i no ser presents a la pròxima edició del Saló de l'Automòbil. A més de Catalunya, a la reunió hi ha estat presents representants del País Basc, Galícia, el País Valencià, Aragó, Navarra, Madrid i Castella i Lleó. Demà es reuneix amb els concessionaris (Faconauto) i els representants dels fabricants (Anfac) i té previst fer-ho també aquesta setmana amb els agents socials.

Duran i Lleida diu que la mesura ha generat satisfacció a les pimes

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha replicat les paraules del ministre d'Indústria on demanava a CiU que recapacités, que "si hem arribat fins on hem arribat ha estat per la incapacitat del ministeri; que el ministre no doni lliçons a CiU perquè tenia la obligació de fer una llei de distribució que derivava de diverses iniciatives parlamentàries". En aquest sentit, considera que l'esmena del PNB s'hagués estalviat si el govern espanyol hagués complert amb el que el parlament espanyol havia legislat. Per altra banda, ha defensat que si bé els fabricants s'hi han oposat, la mesura ha generat satisfacció a les pimes, exposa EFE. Duran i Lleida ha donat suport a la negociació entre empresaris i concesisonaris per posar fi al contenciós.

Paral·lelament, aquesta tarda a Barcelona el president de la Generalitat, Artur Mas, es reunirà amb el president de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC), Francisco Garcia. També hi assistiran el conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, i el director del Saló Internacional de l'Automòbil de Barcelona, Enric Lacalle.

stats