PENSIONS
Economia 29/12/2010

El Pacte de Toledo vota avui les seves recomanacions sobre les pensions

La previsió és que s'aprovi el text presentat, que fa una vintena de recomanacions

Efe
2 min
Pacte de Toledo

MadridLa comissió del Pacte de Toledo vota aquest matí les seves recomanacions sobre la reforma de les pensions. La previsió és que s'aprovi. El document inclou el rebuig a la proposta governamental de retardar l'edat de jubilació als 67 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un cop aprovat avui, el document s'haurà de debatre al ple del Congrés espanyol dels Diputats, on s'haurà d'aprovar abans del 28 de gener, data límit establerta pel govern per presentar el seu projecte de llei sobre la reforma de les pensions.

La comissió redactora va acabar l'informe el passat dia 22. Inclou 19 recomanacions i escenifica la disconformitat amb la mesura del govern de congelar les pensions contributives per a 2011. A més, el document reflecteix que els grups no han arribat a un acord per ampliar l'edat legal de jubilació.

Per ara, PP, ERC, IU-ICV i el BNG han manifestat la seva intenció de presentar vots particulars, especialment pel que fa al controvertit tema de l'edat de jubilació.

Les mesures que proposa el text

El text que es votarà avui també demana que es reservin les jubilacions anticipades per als que tinguin carreres de cotització llargues o que facin activitats especialment dures. També planteja la possibilitat d'un incentiu fiscal per generar pensions per cònjuges no presents en el mercat de treball, quan el matrimoni tingui règim de guanys.

La comissió defensa que s'estudiï la implantació de modalitats específiques de contractació per a persones que hagin treballat en negocis familiars i no hagin generat drets de pensió adequats. A més, demana que s'adoptin mesures en el sistema de pensions que reconeguin l'esforç realitzat, principalment per les dones, en la cura dels fills o familiars dependents. També defensen que s'augmenti el període de còmput per calcular la pensió.

Com a sistema per millorar les pensions recomanen estudiar que s'utilitzi l'augment dels salaris, l'evolució de l'economia o el comportament de les cotitzacions de la Seguretat Social respecte del sistema actual, basat en l'IPC.

Altres mesures que inclou el text són la proposta que s'informi el ciutadà, almenys un cop l'any, de l'import de la seva cotització i del que paga per ell l'empresa, perquè conegui la pensió aproximada que percebria en la seva jubilació. També la sol·licitud d'ampliar la base reguladora de la pensió de viduïtat per als majors de 65 anys l'ingrés principal dels quals sigui aquesta prestació i amplia la pensió d'orfandat fins als 25 anys.

Finalment, la comissió insta a fomentar els sistemes complementaris de pensions en els convenis col·lectius i que tinguin millor tractament fiscal, i recomana que s'hi incloguin els autònoms amb productes específics.

stats