LIBERALITZACIÓ D'HORARIS
Economia 10/07/2012

Part dels botiguers negociaven crear una zona turística a BCN

Els comerciants del centre de Barcelona denuncien que el decret espanyol de liberalització d'horaris ha enterrat les converses amb l'Ajuntament i el Govern per crear una zona turística a la capital.

Dani Sánchez Ugart
2 min
Part dels botiguers negociaven crear una zona turística a BCN

BARCELONA.L'esborrany de decret per a la liberalització d'horaris comercials que prepara el govern espanyol amenaça de dinamitar les esperances dels defensors de la creació d'una zona turística a Barcelona, que han perdut poderosos aliats pel camí.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fins ara, tant la Generalitat com l'Ajuntament de la capital catalana estaven oberts a fer aquest pas si hi havia l'acord necessari entre tots els actors. Ara, però, les administracions han fet un pas enrere, segons el president de BarnaCentre, Javier Cottet, una de les associacions comercials que més han defensat la creació d'aquest eix turístic, tot i ser contraris al decret espanyol, que envaeix competències.

Converses amb el Govern

Amb l'actual marc normatiu ja és possible crear aquesta zona. Només cal que ho demani l'Ajuntament, després de parlar-ho amb els comerciants. I segons Cottet, ja hi havia converses, des de feia un any i mig, amb les administracions per aconseguir-ho.

"S'està discutint el tema, perquè hi ha alguns comerciants que voldrien obrir el diumenge al matí", va assegurar dimecres passat el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, en una entrevista a RAC1. Fa mesos ja va obrir la porta a la mesura. Poc després d'estrenar el càrrec, en un acte al Nueva Economia Fórum, Mena va dir que podria estar justificat que les botigues del centre de la capital catalana obrissin els festius: "Ens vénen creueristes i els hem d'atendre". I des del consistori, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va dir ahir que "el nombre de turistes s'incrementa i hem de donar sortides a possibles demandes que té la ciutat".

Tot i així, ni l'Ajuntament ni la Generalitat han confirmat aquestes converses. Fonts del departament insisteixen que és l'Ajuntament qui ha de canalitzar la proposta i que la nova llei comercial que prepara la Generalitat no tocarà les línies mestres del model de comerç pel que fa a horaris, i, des de l'Ajuntament, deixen en mans del Govern la regulació comercial.

Ara, amb totes les mirades centrades en el decret espanyol, "la qüestió s'ha complicat al 150%", lamenta Cottet, que assegura que la batalla política ha quedat per sobre dels interessos econòmics. "Ara es tracta d'un tema de banderes -denuncia-, fins fa poc parlàvem de tot això en positiu i ara sembla que si ho defenses et posiciones a favor del decret", afegeix.

Esquerda entre els comerciants

"Una zona turística canviaria el model de ciutat", assegura el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca. Juntament amb altres cúpules de botiguers barcelonins, la Fundació va titllar ahir en un manifest de "fal·laç" l'afirmació que una zona turística incrementaria les vendes a Barcelona. Però això ha obert una esquerda entre les associacions de la ciutat. BarnaCentre, que representa els botiguers del Barri Gòtic, s'ha desentès de la signatura del manifest perquè inclou "mentides", com ara que "obrir els diumenges a les zones turístiques no generaria més ingressos", diu Cottet, que reclama que es parli "sense agressivitat i en un entorn tranquil" sobre el tema.

stats