Economia 17/12/2011

Pelegrí celebra que els veïns de l'Aldea puguin recuperar els seus diners

El conseller d'Agricultura demana que s'estigui "alerta" per evitar nous errors en un model cooperatiu català d'excel·lència

Acn
3 min
El conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, ha visitat aquest dissabte el nou mercat de venda directa de Tàrrega

El MasroigEl conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha demanat que "l'ensurt" de l'Aldea serveixi perquè les administracions i el sector cooperatiu no abaixin la guàrdia i evitin errors que puguin trencar un model cooperativista que és un referent al país. Pelegrí ha remarcat la importància que l'Aldea estigui recuperant la normalitat amb la represa de la producció a la cooperativa i la recuperació dels diners per part dels afectats per la fallida de la secció de crèdit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller ha inaugurat al Masroig (Priorat) l'ampliació de les instal·lacions del celler del municipi i ha apuntat que els reptes de futur del sector passen per la internacionalització i l'enoturisme. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha apuntat que "l'ensurt que ha produït el cas de l'Aldea" ha de mantenir "sempre vigilants" les cooperatives, les administracions i la societat. "No podem baixar la guàrdia perquè hi ha uns interessos que hem de preservar per un model cooperatiu excel·lent que cal mantenir i conservar. Hem de tenir sempre encesa l'alerta", ha dit. Pelegrí ha defensat que el model cooperatiu a Catalunya és bo i que caldrà vigilar perquè no hi hagi errors que puguin trencar-lo.

Tornada a la normalitat a l'Aldea

Per altra banda, s'ha mostrat satisfet que el problema de la secció de crèdit de l'Aldea s'estigui solucionant gràcies a la coordinació del sector, les administracions i la pròpia cooperativa del municipi del Baix Ebre. El conseller ha reconegut que la mesura proposada perquè es recuperin part dels diners a partir de la setmana que ve, pot no satisfer plenament els afectats perquè es tracta d'una situació que "no es pot arreglar d'avui per demà". Tot i així, ha apuntat que "el més important és que es restableixi la normalitat" i creu que aquesta arribarà recuperant la producció com s'està fent a la cooperativa aldeana i "amb la tranquil·litat i la confiança que el sistema funciona i que la gent recuperarà els seus diners". "Hi haurà una viabilitat sense cap dubte per a la cooperativa de l'Aldea", ha sentenciat.

El conseller d'Agricultura ha demanat que la fallida de la secció de crèdit de l'Aldea quedi aviat en "una anècdota i un malson", i que "es recuperin les ganes de treballar i l'esperança, i siguem més curosos, si cap, en el futur". "Les cooperatives funcionen i hem de seguir fortificant i fomentant aquest model cooperatiu català", ha dit.

Reptes per al sector vinícola

El conseller Pelegrí ha inaugurat al Masroig l'ampliació del celler cooperatiu que estrena una nova nau de 500 metres quadrats destinada a l'embotellament del vi. Les perspectives del Celler el Masroig per ser més competitius i productius amb les noves instal·lacions li han servit d'exemple al conseller per animar al sector cooperatiu a no perdre "l'esperit emprenedor" que sempre l'ha caracteritzat.

Pelegrí ha animat als viticultors a apostar per l'enoturisme, el qual, ha dit serà un dels punts estratègics a desenvolupar per la conselleria i per l'Incavi durant el 2012. "Els celler, bodegues, cooperatives, fins ara tenien comercials per portar el seu producte a fora, i ara caldrà que, sense deixar de fer el mateix, facin atractius els pobles i els equipaments relacionats amb el sector vitivinícola al territori per ajudar també al sector turístic", ha explicat. Pel que fa a la internacionalització, el conseller ha recordat que el mercat potencial actualment "és tot el món" i ha ofert l'ajuda del Govern per animar les empreses a exportar. "El repte passa per maneres de fer i treballar i la conselleria les vol posar en pràctica", ha apuntat.

stats