Economia 01/02/2011

Els sindicats diuen que sense vaga general no s'hauria aconseguit l'acord social

Diuen que no han valorat els possibles "efectes col·laterals" positius o negatius per el PSOE o el PP

Miquel Codolar
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Els sindicats han coincidit en valorar positivament l'efecte de la vaga general en les negociacions per l'acord social i econòmic. El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, ha exposat que l'impacte de la vaga general "ha pesat en l'ànim del govern per obrir-se en una negociació no només sobre la reforma de les pensions, sinó de major amplitud". Ha afegit que "es digui el que es digui la vaga general ha afectat la posició del govern" que "podia pensar que amb les pressions de la UE són millors les reformes amb impacte que el pacte amb reformes".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El secretari general de CCOO ha afegit que "si hem estat negociant l'acord ha estat perquè hi va haver una vaga general al setembre". Aquest fet va incidir en provocar una "crisi considerable" al govern espanyol que ha passat d'afrontar "un problema de comunicació" a apostar per "un problema de polítiques i encaix de les polítiques que s'ha orientat a la negociació a partir de la via sindical". Ha exposat que no sap què hauria passat amb una nova convocatòria de vaga general però "estava latent en l'ambient i tothom deu haver calculat els riscos que comportava un escenari de conflicte obert". Ha aplaudit el canvi de disposició del govern espanyol a la negociació des del desembre passat.

Sobre si l'acord beneficia al president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero o perjudica al líder del PP, Mariano Rajoy, Méndez ha dit que no han valorat els "efectes col·laterals" que pot tenir l'acord. Per la seva banda, Toxo ha dit que li sembla bé tant si el govenr espanyol utilitza políticament l'acord com si no ho fa, però ha dit que han donat un globus d'oxigen no al president espanyol sinó als ciutadans. Finalment, ha dit que si al govern hi hagués el PP també hi negociaria, i ha assegurat que la seva posició contrària a algunes polítiques de Zapatero, com la congelació del sou dels funcionaris, juntament amb altres partits, han ajudat en la negociació.

stats