Economia 10/12/2015

Pimec enterra la fusió amb Foment del Treball definitivament

La patronal de les pimes constata que casar els interessos de grans i petites empreses és "impossible" i defensa que segueixin camins separats

Elena Freixa
4 min
El president de Pimec, Josep González, defensa ara que grans i petites empreses han de seguir camins diferents. MANOLO GARCÍA

BarcelonaNo hi haurà, ni ara ni mai, una fusió entre les patronals catalanes Pimec i Foment del Treball. Així ho ha dit el president de Pimec, Josep González. El projecte, congelat i amb les patronals enfrontades als tribunals, queda del tot enterrat per a Pimec, que diu que ha arribat a la conclusió que s'ha estat perseguint una cosa impossible.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No creiem en la unificació patronal, la barreja no podia funcionar", ha defensat aquest dijous Josep González. Després de diversos intents els últims anys, ha assegurat que queda clar que els interessos de petites i grans empreses no es poden defensar amb prou independència des d'una sola organització. La decisió de no tornar a caure en nous intents en el futur es va aprovar per unanimitat en la junta del mes de novembre.

El mapa patronal català idoni, segons Pimec, és el d'una organització que sigui la veu dels grans i una altra la dels petits i mitjans empresaris, per camins separats. Això no exclou la cooperació en temes puntuals, una mena de rèplica de "la unitat d'acció sindical", ha explicat González. L'entesa, però, no s'albira a curt termini per la batalla que l'enfronta amb Fepime, que depèn de Foment del Treball i que pugna amb Pimec per la representativitat de les petites i mitjanes empreses.

Tot i que González ha desvinculat el cop de porta definitiu a Foment de les tensions "puntuals", ha reconegut que a hores d'ara les dues organitzacions dialoguen bàsicament "als tribunals". De moment, Fepime ha perdut la condició de patronal més representativa i, per tant, la cadira en organismes com el SOC o el Consell de Relacions Laborals, on hi ha les principals organitzacions patronals i sindicals.

El cens empresarial que la Generalitat va impulsar per veure el pes real de cada patronal en termes d'associats està aturat a l'espera que els tribunals es pronunciïn sobre les mesures cautelars que va demanar Foment del Treball per frenar-lo. Ara, Foment i Pimec es reparteixen el pastís al 50%.

González ha reiterat les crítiques a Fepime: "Va ser un invent sense representativitat al darrere, una entitat fantasma a la qual es va voler donar protagonisme". Ha recordat que va ser per un silenci administratiu de la Generalitat que la patronal va atorgar el rol de representativitat que perseguia, però que l'organització depèn de Foment del Treball, que és on estan realment associades les empreses.

És per això que les converses sobre aquesta qüestió "sempre s'han mantingut amb Foment del Treball" i amb el seu president, Joaquim Gay de Montellà, i no amb Fepime de manera autònoma, ha dit González.

Joaquim Gay de Montellà (Foment) i Josep Gonzàlez (Pimec), protagonistes del procés.

Una fusió truncada en tres actes

El 'no' definitiu de Pimec a la fusió amb Foment arriba en un moment en què el tema no es trobava ni tan sols damunt la taula. Segons González, es vol donar per mort per acabar amb un "remordiment fals" que ha rondat l'organització cada cop que s'intentava la unificació patronal per instàncies d'un conseller o de determinats sectors empresarials.

Hi ha hagut tres intents que han acabat en fracassos evidents en el passat:

  • 2003: S'aborda per primer cop el diàleg de cara a fusionar Pimec i Foment.
  • 2009: Abans que Joan Rosell fes el salt a presidir la CEOE a Madrid es va dur a terme un segon intent per unificar el mapa patronal català. No va reeixir.
  • 2013: L'arribada de Joaquim Gay de Montellà a la presidència de Foment del Treball va reactivar l'últim procés de diàleg amb Pimec per provar la fusió. Tot i les expectatives d'arribar a un acord, no ha arribat mai.

El desacord de fons, ha explicat el president de Pimec aquest dijous, és que l'organització no vol replicar un model com l'espanyol on la CEOE aglutina el poder i deixa Cepyme sense prou marge per alçar la veu a favor de les pimes, ja que no té, com a patronal, independència econòmica i orgànica de la CEOE.

Pimec no veu fuga empresarial

El salari mínim s'ha de revisar l'any que ve

El retrat de l'economia catalana és optimista, segons Pimec. Ha descartat que hi hagi fuga empresarial per motius polítics de Catalunya, més enllà d'algunes empreses que marxen "per motius de fiscalitat". Segons González, avui cap empresa s'estableix a Catalunya pels incentius fiscals, que, ha dit, són inexistents, cosa que no passa en altres comunitats, com ara a l'Aragó, que ha rebut moltes implantacions industrials darrerament.

Més enllà d'aquestes situacions, ha assegurat que la impressió de Pimec sobre l'aposta empresarial per Catalunya és positiva, sobretot si es té en compte l'augment de la inversió estrangera d'aquest any.

Sobre les properes eleccions generals, ha aprofitat per demanar als partits que treballin per afavorir l'activitat econòmica i la subsistència de les pimes. "Cal una fiscalitat que afavoreixi que creixin, no pot ser que les grans empreses estiguin pagant un 7% d'impost de societats mentre les petites paguen el 16% en termes reals", ha lamentat.

Ha criticat també la morositat de la gran empresa: "Està pagant més tard que l'administració, cosa totalment insòlita". Gràcies al pla de pagament a proveïdors de Montoro, les grans empreses estan cobrant a 27 dies, però paguen als seus subcontractistes, pimes en molts casos, a 180 dies, ha afegit.

stats