Economia 18/11/2011

Pissarides creu que l'Estat podria ser rescatat o entrar en fallida si no creix aviat

El Nobel d'Economia Christopher Pissarides considera "positiu" que el Banc Central Europeu compri deute als països en zona de risc

Acn
2 min
Chrisophe Pissarides, premi Nobel d'economia

Sant Benet de BagesEl Premi Nobel d'Economia del 2010, Cristopher Pissarides, ha afirmat aquest divendres que l'Estat espanyol podria ser rescatat o bé podria entrar en fallida "si no hi ha creixement econòmic". Segons Pissarides, "per poder pagar el deute cal creixement del PIB, i en aquests moments a l'Estat és inferior a l'1%". Per aquest motiu, creu que "s'han de prendre les mesures necessàries, perquè el tipus de dèficit actual és insostenible".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Pissarides ha valorat de forma positiva que el Banc Central Europeu compri deute espanyol, ja que provoca que "es posi més efectiu en circulació a Europa". Pissarides ha ho ha dit a Sant Benet de Bages amb motiu de les XVI Jornades d'Economia de CatalunyaCaixa. Durant aquestes Jornades també ha destacat que perquè l'Estat pugui pagar el deute "és necessari que hi hagi un increment econòmic", i "actualment no hi és, perquè el PIB està per sota l'1%". Segons Pissarides, "s'han d'aplicar les mesures que faci falta per reduir el dèficit" perquè, si no, l'Estat "podria ser rescatat o es podria declarar en fallida".

El BCE compra deute

El Nobel d'Economia del 2010 també ha valorat el fet que el Banc Central Europeu (BCE) hagi comprat deute espanyol i ha destacat que es tracta d'una actuació "positiva". Pissarides creu que aquest "és el rol del BCE", i amb aquestes actuacions "la nova presidència del Banc Central Europeu ha demostrat que està preparat per assumir aquest paper, cosa que hauria de ser tranquil·litzadora per a la zona euro".

A més a més, el Nobel d'Economia creu que l'eurozona "hauria d'estar preparada per a una operació de rescat més gran que la de Grècia", perquè si no ho està, "això col·lapsaria l'euro". En aquest sentit, l'economista creu que "un ingredient fonamental" seria una "cooperació fiscal més estreta entre els membres de la Unió Europea" o bé "una mena d'unió fiscal". Segons Pissarides, per aconseguir-ho s'hauria de crear un "consell de política fiscal comparable al Banc Central Europeu que estaria dirigit per experts, sense la intervenció dels polítics, i que hauria de tenir poders per actuar en l'àmbit fiscal".

stats