Economia 20/06/2017

La retirada de fons públics del Popular alerta Europa

La presidenta del Mecanisme Únic de Supervisió del BCE creu que hi ha "marge" per esbrinar si ajuntaments i comunitats autònomes que van treure els diners del banc tenien informació privilegiada

L.f. / A.m.
2 min
El Banco Popular ha estat el primer banc intervingut per la Unió Europea

Brussel·les / Barcelona¿Sabien les comunitats autònomes, la Seguretat Social i els ajuntaments que el Banco Popular estava a punt de fer fallida abans que l’entitat fos intervinguda per les autoritats bancàries europees? Segons Danièle Nouy, la presidenta del Mecanisme Únic de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), la justícia hauria d’investigar si les administracions públiques espanyoles tenien informació privilegiada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dies abans de la intervenció del Popular, alguns ajuntaments i comunitats autònomes, així com la Seguretat Social, van retirar els seus dipòsits de l’entitat. “Certament, hi ha marge perquè la justícia espanyola investigui aquests moviments”, va assegurar ahir Nouy en una compareixença a la comissió d’Economia del Parlament Europeu en què eurodiputats com Ramon Tremosa (PDECat), Ernest Urtasun (ICV) i Miguel Urbán (Podem) li van preguntar reiteradament per la intervenció i caiguda de la sisena entitat espanyola i per la possible informació privilegiada que podrien haver obtingut diverses administracions.

La presidenta del Mecanisme Únic de Supervisió, l’organisme que va decidir intervenir el Popular i va tutelar la seva venda al Banco Santander per un euro, va intentar inicialment esquivar la pregunta, però va acabar comentant la qüestió. “Si alguns dels impositors més poderosos van ser capaços de retirar dipòsits abans que uns altres, aquest no és el meu territori. No tinc poders de policia”, va dir.

Però Nouy va deixar clar que Espanya pot prendre mesures. “És una qüestió que correspon investigar a la justícia espanyola i potser a les autoritats dels mercats espanyols [la Comissió Nacional del Mercat de Valors], i que prenguin mesures si cal fer-ho”, va assegurar. El Banco Popular va ser el primer banc intervingut per les autoritats europees des que la UE té poders de supervisió i resolució bancària.

Xoc d’opinions

Aquestes paraules de Nouy arriben pocs dies després de la sonora contradicció en què van incórrer les autoritats espanyoles i les europees sobre la gestió del Popular. Així, des del ministeri d’Economia es va afirmar que alguna cosa devien haver fet malament les autoritats europees encarregades de supervisar el sector si van permetre que l’entitat espanyola arribés a una situació tan límit, i se’ls va demanar reflexió, ja que el Popular va passar els tests d’estrès.

L’endemà d’aquestes crítiques, l’Eurogrup va donar una versió oposada i va aprovar la gestió que es va fer en els últims dies del Popular. Cal recordar que en només unes hores l’entitat, presidida per Emilio Saracho, va ser intervinguda, primer, i venuda al Santander per un euro, després.

stats