Economia 03/02/2017

El negoci immobiliari enfonsa el Banco Popular a unes pèrdues històriques

L'entitat va registrar números vermells de 3.485 milions i aprova definitivament el relleu d'Ángel Ron per Emilio Saracho

Júlia Manresa
2 min
El president del Banco Popular, Ángel Ron, va haver d’anunciar ahir una nova ampliació de capital de 2.500 milions per fer front als problemes de solvència.

MadridBanco Popular ha superat les seves pròpies previsions i ha registrat unes pèrdues de més de 3.485 milions d'euros el 2016, segons ha comunicat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC). Segons explica l'entitat, ha destinat 5.692 milions d'euros a provisions extraordinàries de crèdit i immobiliàries, a més del retorn dels diners de les clàusules terra. Banco Popular comptabilitza que sense retirar aquestes dotacions, l'entitat hauria registrat un benefici net de 998 milions d'euros per la seva banca minorista. Són, però, unes pèrdues rècord en la història de l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, el sisè banc del país explica que, d'aquests diners, 4.200 milions s'han donat per a crèdit i immobles, 229 aniran destinats a les devolucions de clàusules terra i 240 més a cobrir l'impacte del descens de la rendibilitat de la seva participada Targobank, a més del seu deteriorament del fons de comerç. Part d'aquestes provisions, però, queden cobertes per l'ampliació de capital que l'entitat va dur a terme al maig d'aquest any i que l'ha portat a guanyar 33.317 accionistes l'any en què els seus problemes de solvència l'han fet enfonsar a la borsa.

Cal recordar que aquesta entitat es troba en ple pla d'ajust, al qual també dedica 370 milions d'euros. A finals d'any, Banco Popular, que ja no presidirà Ángel Ron, sinó que serà substituït per Emilio Saracho, va anunciar una retallada de plantilla de 3.000 treballadors, el 20%. Així, doncs, a més, 107 milions més es destinaran a la reestructuració de la cartera formada per deute públic, i 47 milions s'atribueixen a l'impacte de la reforma fiscal.

L'entitat s'ha esforçat durant l'últim exercici per desinvertir actius i alliberar-se de crèdit dubtós. En concret, ha venut carteres de crèdit per un total de 612 milions d'euros i fins a 2.024 milions en immobles, que van suposar un 8% més de vendes minoristes que l'any anterior.

L'entitat, que a diferència del que és habitual no ha publicat cap comunicat més enllà de la comunicació oficial a la CNMV, reconeix aquesta vegada que els resultats "són inferiors" als que havia previst inicialment i que s'han vist afectats per "elements no recurrents", com els esmentats més amunt.

stats