EMPRESARIS
Economia 12/10/2015

Puig ja exclou la patronal Fepime dels òrgans oficials

Perd la cadira al Consell de Relacions Laborals i al SOC

Elena Freixa
3 min
María Helena de Felipe va arribar a la presidència de Fepime l’estiu del 2014.

BarcelonaEl dictamen de la Generalitat que va treure a Fepime la categoria de patronal més representativa a Catalunya comença a tenir efectes en els òrgans oficials. Fepime ja ha desaparegut d’algunes taules on compartia protagonisme amb Pimec, que ha quedat en solitari com la patronal representativa de les pimes. Foment del Treball, dins de la qual s’inscriu Fepime, és la veu de les companyies més grans. El departament d’Empresa i Ocupació ja no va convocar Fepime a l’última reunió del Consell de Relacions Laborals, on s’asseuen el Govern i els agents econòmics i socials -patronals i sindicats- amb més representació, segons van confirmar a l’ARA fonts empresarials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta exclusió, fa dues setmanes, de la patronal que presideix Helena de Felipe és només la primera d’altres que s’aniran succeint en aplicació d’aquest dictamen, que ha fet esclatar l’enfrontament entre el departament que dirigeix el conseller Felip Puig -en funcions fins que es formi el nou Govern- i la patronal Foment del Treball. “Fepime també està en fase de sortir del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya [el CTESC] i tampoc serà al nou òrgan de direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que s’ha de constituir aviat”, va explicar a l’ARA una font de la patronal Pimec. A molts organismes, va afegir, aquests canvis no es notaran perquè Fepime no hi ha arribat a tenir mai veu pròpia separada de Foment del Treball. Fepime, de fet, no va obtenir el reconeixement de patronal més representativa fins al 2011 i ho va fer per silenci administratiu de la Generalitat davant d’una sentència del Suprem.

Procés d’acreditació en marxa

En paral·lel, amb aquests moviments als organismes de representació, la Generalitat ha engegat aquesta setmana el procés d’acreditació perquè cada patronal aporti documentació per establir quina és la seva representativitat real. Aquest mecanisme està recollit en un decret aprovat pel Govern, però que la patronal Foment del Treball va anunciar que recorreria als tribunals. Tot i que oficialment l’organització empresarial no va aclarir a aquest diari en quin punt està aquest recurs, una font pròxima a Foment va assegurar que s’han presentat mesures cautelars per suspendre l’aplicació del decret impulsat per Felip Puig.

Foment del Treball considera que la Generalitat trepitja competències del govern espanyol quan vol obligar a aquest procediment d’acreditació de la representativitat. D’això en depèn com s’acabin repartint, per exemple, els recursos que la Generalitat atorga a patronals i sindicats per exercir aquesta representació en taules d’organismes públics. Són uns dos milions d’euros per a patronals i una xifra similar per als sindicats, segons fonts empresarials.

El procés d’acreditació dóna un mes de marge perquè les patronals aportin un llistat de totes les empreses associades directament o indirectament a través d’altres associacions. Per exemple, la patronal Foment del Treball té adscrites altres organitzacions territorials com Cecot (patronal vallesana). El que ha aixecat polseguera és que quan una empresa aparegui afiliada a dues organitzacions que tenen vincles entre elles (com ara Foment i Fepime) l’empresa només podrà computar-se en una de les dues i això pot “dinamitar” el pes de Fepime, segons fonts pròximes a la patronal.

La guerra patronal està oberta, però des de Foment un empresari assegura a l’ARA que el nou Govern que s’ha de formar després del 27-S i la resposta judicial poden aplacar les tensions. Els sindicats, que observen “estranyats” l’exclusió de Fepime d’algunes taules de negociació, també apel·len a la prudència del Govern per no entorpir negociacions en les quals Pimec i Fepime es veuen les cares amb CCOO i la UGT, com ara l’acord interconfederal de Catalunya (AIC) que s’ha de tancar d’aquí poques setmanes.

stats