Economia 31/10/2011

Qantas tornarà a volar i s'aturaran les vagues, per ordre de l'òrgan d'arbitratge

El comitè Fair Work Austràlia dóna 21 dies a les parts per arribar un acord. Milers de persones han quedat atrapades aquest cap de setmana per la suspensió dels vols

Efe
2 min

SidneyEls avions de l'aerolínia australiana Qantas tornaran a volar i els sindicats de pilots, mecànics i personal de terra han d'aturar les vagues, per ordre de l'òrgan d'arbitratge laboral d'Austràlia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió, presa aquest diumenge, concedeix 21 dies a totes les parts implicades perquè arribin a un acord i es produeix l'endemà que Qantas anunciés que deixava a terra de manera indefinida la seva flota d'avions, cosa que ha afectat uns 80.000 passatgers a tot el món.

Si s'esgota el termini i no hi ha acord, hi intervindrà de nou Fair Work Austràlia, l'òrgan d'arbitratge.

"Havíem de fer tot el possible per evitar el major dany possible a la indústria del turisme", ha dir el jutge Geoffrey Guidic, de l'esmentat comitè.

El sector del turisme ha calculat que les pèrdues per l'aturada del cap de setmana pugen a 85,7 milions de dòlars, i que si la crisi continuava arribarien als 161 milions de dòlars.

La decisió és el que esperaven Qantas i el govern, mentre que els sindicats aspiraven a una ordre de suspensió, que hagués concedit un termini de 90 dies per negociar. També estaran contentes els milers de persones que es troben bloquejades en aeroports internacionals de tot el món amb un bitllet de Qantas i sense opcions.

La decisió de Qantas "ha afectat més de 68.000 passatgers" i "ha motivat la cancel · lació de 447 vols" nacionals i internacionals, segons dades de l'aerolínia, encara que altres fonts eleven la xifra de damnificats a 80.000 persones.

El director delegat de Qantas, Alan Joyce, va justificar dissabte la dràstica decisió com l'única forma que havien trobat per acabar amb les "demandes impossibles" dels sindicats i la sagnia que suposaven per a l'empresa, després de més de nou mesos de vagues i 200 negociacions improductives.

La situació de conflicte laboral li ha costat a l'empresa 74.900.000 de dòlars, sense comptar-hi les pèrdues d'aquest cap de setmana.

El diàleg entre la direcció de Qantas i els sindicats es va ressentir a l'agost amb l'anunci de l'empresa d'un pla de reestructuració de la seva unitat internacional que preveu l'acomiadament de mil treballadors. La competència de preus en el sector ha convertit la unitat internacional de Qantas en un negoci deficitari.

stats