Economia 02/05/2012

Rajoy auditarà cada tres mesos la sanitat

El president espanyol promet a la UE una recentralització severa i transversal per complir el dèficit

Ferran Casas
1 min
UN PRESIDENT ENCANTAT AMB EL DIT ACUSADOR El cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, felicitava dimarts el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, després de la defensa dels seus primers pressupostos. El ministre es va esgargamellar des de la tribuna del Congrés acusant les comunitats autònomes del dèficit i va negar-se a fer cap concessió a Catalunya.

BarcelonaAllà on els hagin volgut sentir Mariano Rajoy i els seus ministres han assenyalat a les administracions territorials, i especialment a les autonomies, responsables de les polítiques socials, com les grans culpables del deute espanyol. D’aquí que el programa de reformes per enguany, que el govern del PP ha enviat a Brussel·les, prevegui una forta recentralització basada en incrementar i imposar mecanismes de coordinació qüestionant competències autonòmiques exclusives o compartides. També conté ambicioses reformes laborals i socials encaminades a reduir la despesa pública i incrementar la recaptació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més de mesures com rebaixar el sou als funcionaris de baixa, suprimir ajuntaments o institucions com els consells reguladors o els defensors del poble autonòmics, en l’àmbit social les reformes són d’abast. En relació a la sanitat, el Programa Nacional de Reformes assegura a la pàgina 100 que per aconseguir “la màxima eficiència en la gestió hospitalària” arribarà a “compromisos comuns” al sí del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, l’ens de coordinació que reuneix les autonomies i l’Estat. Aquests acords seran d’obligat compliment fins al punt que al Consell de Política Fiscal i Financera, on l’Estat té majoria, se’n farà “un control pressupostari trimestral”.

Podeu llegir la informació completa a l'Ara Premium clicant aquí

stats