Economia 09/03/2012

CCOO i la UGT convoquen una vaga general per al 29 de març

El consells confederals dels sindicats han pres aquesta decisió. La protesta és contra la reforma laboral. Serà la sisena vaga general de la democràcia espanyola

Ara
1 min

Madrid Serà la vuitena vaga general de la democràcia espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els sindicats fa setmanes que parlen d'una "mobilització creixent" a l'espera que el govern espanyol introdueixi canvis significatius en la tramitació de la reforma al Congrés de Diputats. La cambra baixa va convalidar ahir el decret amb els vots a favor del PP, CiU, UPN i Foro Asturias. Els sindicats es van manifestar contra la reforma

CCOO i UGT, igual que els partits d'esquerra, desconfien que el decret sigui objecte de grans canvis en la tramitació com a projecte de llei al Congrés, i per això han optat per la vaga general. Ara cal veure quins partits, i, sobretot, el PSOE, se sumaran a la vaga. Cal recordar que l'última vaga general va ser al setembre del 2010, contra la reforma laboral del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

El 29 de març és el dia previ a la presentació dels pressupostos. Les centrals sobiranistes basques, gallegues i catalanes ja l'havien convocat aquell dia. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja va dir a finals de gener que la reforma laboral li "costaria una vaga".

Els sindicats consideren que la reforma laboral és "injusta" perquè facilita l'acomiadament objectiu, en clarificar-ne les causes. De fet, acomiadar és més fàcil i barat. Qualsevol empresa que acumuli ara nou mesos seguits amb caiguda d'ingressos podrà acomiadar amb indemnitzacions de 20 dies per any treballat. A més, el cost de l'acomiadament improcedent –sense motiu– es redueix dels 45 als 33 dies. També dóna més flexibilitat interna a les empreses.

stats