Economia 25/04/2013

Radiografia del drama de l'atur a Catalunya i a Espanya, en 15 titulars

El mercat de treball continua al pou: al 13% de les llars catalanes només hi viuen aturats, la destrucció de llocs de treball és general a tot l'Estat i l'atur juvenil s'enfila al 57%

Elena Freixa / Dani Sánchez Ugart
2 min
EL SERVEI D'OCUPACIÓ DE CATALUNYA (SOC), PENDENT D'UNA REFORMA AQUEST ANY
 El departament d'Empresa i Ocupació, que governa Felip Puig, vol reformar els serveis d'ocupació de manera prioritària i els sindicats critiquen que un dels objectius sigui privatitzar la intermediació laboral, tal com permet la reforma laboral que va impulsar el govern espanyol fa un any.

BarcelonaTot i les contínues negatives dels diferents ministres d'Ocupació de l'Estat, finalment Espanya ha superat els sis milions d'aturats. L'Enquesta de Població Activa feta pública aquest dijous reflecteix el que els organismes internacionals havien avisat: l'atur a l'Estat ha passat del 27% i ho ha fet, fins i tot, abans d'hora, perquè el Fons Monetari Internacional –l'organisme amb les previsions més pessimistes– ho esperava per a finals d'any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya el drama no és menor, i ja hi ha més de 900.000 persones aturades, un 24,5%, també un nou rècord històric que deixa un seguit de dades impactants:

1. Ja hi ha quasi 3,5 milions d'aturats a l'Estat, més del 50%, que fa més d'un any que estan sense feina.

2. A Catalunya, els aturats de llarga durada superen el mig milió, un 56,3% del total.

3. Un 13,1% de les llars catalanes –267.000 famílies– tenen tots els seus membres a l'atur, un creixement d'1,3 punts en un any.

4. Catalunya destrueix 35.700 llocs de treball entre el gener i el març, la segona pitjor dada després de la d'Andalusia.

5. La taxa d'atur estrangera a Catalunya segueix desbocada i afecta ja el 41,9%.

6. La taxa de cobertura (relació entre població activa i aturats amb prestació) és del 54,6% a Catalunya.

7. El sector públic català ha destruït més ocupació que el privat en termes relatius tant en l'últim any com en l'últim trimestre.

8. La nota positiva: aquest és el millor primer trimestre –o el menys dolent– pel que fa a destrucció d'ocupació de tota la crisi.

9. La destrucció d'ocupació va ser general el primer trimestre. Només les Balears han creat llocs de treball (1.600, en concret) en els últims 12 mesos.

10. La desocupació creix a totes les comunitats autònomes, excepte a la Rioja en el primer trimestre.

11. Espanya registra un total de 16,6 milions de persones ocupades, la pitjor dada en deu anys.

12. L'ocupació al sector públic cau més (un 8,3%) que la del sector privat (un 3,7%) a tot l'Estat.

13. L'atur juvenil es manté en xifres rècord: més de 900.000 no tenen feina, una taxa que supera el 57%.

14. La població activa es redueix en 85.000 persones el primer trimestre a Espanya i en més de 18.000 només a Catalunya.

15. Les llars on tothom està a l'atur freguen els dos milions i només una de cada dues llars té tots els membres actius amb feina.

stats