Economia 23/05/2012

Rajoy i Hollande: 3 acords i 2 desacords abans de la cimera

Defensen la necessitat reformular el paper del BCE per frenar l'escalada del preu del deute. El president espanyol aparca el debat dels eurobons i el francès el planteja com a mesura a tractar urgentment, tot i l'oposició de Merkel

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaLes urgències per frenar l'escalada del cost del deute preocupen Rajoy, que ha trobat en Hollande un aliat per defensar un canvi en el paper del BCE en els mercats. Permetre que el banc injecti liquiditat per calmar els mercats és la mesura d'urgència que espera Rajoy davant d'una escalada de la prima de risc, que ja fa massa setmanes que es manté per sobre dels 450 punts bàsics, encarint el preu que té per a Espanya el finançament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Acords:

1. Modificar el paper del BCE per frenar el cost del deute: Rajoy necessita de manera urgent controlar la prima de risc espanyola i ha reconegut que "Europa ha de donar resposta" a "curt termini" per fer sostenible el preu del deute. I la via per fer-ho és que el BCE compri deute dels països amb una prima de risc en escalada. Hollande ha parlat sense embuts en la roda de premsa posterior a la reunió entre els dos líders d'aquest dimecres de la possibilitat de "parlar del paper del BCE".

2. Relaxar els objectius de dèficit: L'aposta fèrria de Merkel per les polítiques d'austeritat i per controlar el dèficit, que fins ara havia tingut el suport sense fissures de Sarkozy, contrasta amb la prioritat que Hollande dóna al creixement. Rajoy ho tindrà molt difícil per complir amb les exigències europees, i un relaxament d'aquestes significaria guanyar en tranquil·litat, tot i que el president defensa la feina feta per Espanya i creu que és necessari controlar el dèficit.

3. Necessitat de creixement: Els dos presidents han assegurat en la roda de premsa conjunta que s'han de fer "reformes estructurals" destinades a "estimular el creixement econòmic".

Desacords:

1. Eurobons immediatament: Tot i que els dos presidents s'han mostrat d'acord a parlar sobre la possibilitat d'introduir els eurobons –mesura que no agrada a Merkel– com a mesura de més integració europea, el president espanyol, que seria un dels més beneficiats per aquesta eina, ha volgut deixar el debat per a més endavant. Hollande, en canvi, tot i que presideix un país amb un diferencial en el cost del deute amb l'alemany molt més baix que l'espanyol, ha anunciat que posarà sobre la taula el debat dels eurobons en la reunió d'aquest dimecres: "És inacceptable que uns països es financin al 6% i altres al 0%".

2. Intervenció de la banca espanyola: El president francès va parlar durant la cimera de l'OTAN a Chicago de la necessitat de recapitalitzar la banca espanyola. Rajoy va assegurar que Hollande "no coneix" els bancs de l'Estat. Després de la reunió entre els presidents, Rajoy ha reiterat que no acudirà als fons europeus per salvar els bancs espanyols.

stats