ENERGIA
Economia 16/08/2012

Rajoy no aplicarà el cèntim verd sobre la gasolina

El govern espanyol no aplicarà el cèntim verd sobre els carburants i sí que ho farà sobre el gas natural. Considera que la pujada de l'IVA ja penalitza prou un sector que carrega amb molts impostos.

I.p.
2 min
El sector dels carburants havia demanat al govern espanyol lliurar-se del cèntim verd perquè acabaria repercutint en la competitivitat de l'economia.

BARCELONA.Marxa enrere del govern espanyol en l'aplicació de l'anomenat cèntim verd, una de les mesures que l'executiu de Mariano Rajoy aprovarà pròximament. El ministeri d'Indústria ha decidit no gravar finalment la gasolina amb aquest nou impost, que sí que afectarà el gas natural.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El departament dirigit per José Manuel Soria fa setmanes que té enllestida la reforma del sector energètic, que havia de presentar-se durant el mes de juliol, però està encallada a la taula del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, precisament per la complexitat a l'hora d'aplicar les mesures fiscals que acompanyen la reforma.

De fet, l'executiu hauria considerat que la pujada de l'IVA del 18% al 21% a partir de l'1 de setembre ja és una penalització prou gran per al sector dels carburants. Espanya és, a més, un dels països europeus amb la gasolina més cara, tal com s'encarrega de constatar Eurostat any rere any.

La gasolina ja està gravada amb l'anomenat cèntim sanitari. El País Valencià, Catalunya, les Balears Castella i Lleó i Andalusia han anat aprovant durant aquest any increments en el tram autonòmic d'aquest impost, que té un impacte mitjà de dos cèntims d'euro per litre de gasolina.

El 48% del preu de la gasolina i el 42% de l'import del gasoil corresponen a impostos i, segons les dades de l'Agència Tributària, l'Estat va recaptar durant l'any 2010 un total d'11.085 milions d'euros en concepte d'impostos especials d'hidrocarburs.

Dèficit tarifari

L'impost sobre el gas natural arriba en un moment delicat per al sector, ja que es troba en un context de contracció de la demanda. El consum total de gas natural a Espanya es va reduir un 7% durant l'any passat. Seria lògic pensar que l'aplicació del cèntim verd sobre aquesta font energètica s'acabés traslladant per part de les companyies productores a la factura.

L'objectiu fonamental del govern espanyol és acabar amb el dèficit tarifari, la bombolla de 24.000 milions d'euros que prové de la diferència entre els ingressos del sistema elèctric i els costos reals.

Segons l'esborrany de la reforma elaborat pel ministeri d'Indústria, les mesures proposades aportaran 6.800 milions d'euros a l'executiu.

Una de les principals novetats de la nova norma és una taxa a la generació d'energia nuclear i hidràulica, que se sumarà a un impost per a totes les fonts de generació, renovables i convencionals.

La guerra entre les grans companyies elèctriques (agrupades en el lobi Unesa) i les productores d'energies renovables ja està servida. Tots es consideren excessivament penalitzats per una reforma de la qual encara no es coneixen tots els detalls.

stats