NOU PLA D'AJUST DEL GOVERN ESPANYOL
Economia 10/07/2012

Rajoy apujarà l'IVA i farà treballar més els funcionaris

Ignasi Pujol
2 min
BATALLA PERDUDA  El ministre Montoro s'ha donat per vençut amb la pujada de l'IVA.

BARCELONAEl govern de Mariano Rajoy va iniciar ahir una setmana decisiva en què ha d'anunciar les retallades i les reformes que configuren la llista de contrapartides de la Moncloa al rescat financer de la banca espanyola i a la relaxació de l'objectiu de dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Increment de l'IVA

Si hi ha hagut una recomanació especialment persistent per part de la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional durant els últims mesos ha estat l'increment de l'IVA. Per evitar-lo Itàlia va presentar la setmana passada un pla d'estalvi de 26.000 milions d'euros en tres anys i l'eliminació de 60 províncies. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va confirmar ahir que el govern espanyol apujarà aquest impost. "Estem en un trànsit cap a menys fiscalitat per al treball i més en l'àmbit indirecte", va dir el ministre, ferm opositor a incrementar l'IVA, però que ha perdut la batalla en el si de l'executiu espanyol en favor del titular d'Economia, Luis de Guindos.

Toc d'alerta del BCE

Montoro s'oposava a la pujada de l'IVA perquè contribuiria a deprimir encara més el consum privat. Precisament ahir va arribar un toc d'alerta en aquest sentit des d'Estrasburg, on el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va instar els governs de països de la UE en dificultats a donar prioritat a la retallada de despeses per sobre de l'augment d'impostos per no veure's afectats per la recessió. Draghi va dir que apujar els impostos "és l'últim que s'ha de fer" en aquests moments. "Més reducció de la despesa i menys taxació", va dir.

El turisme, al marge

El president de les Balears, José Ramón Bauzá, va confirmar que l'executiu espanyol no aplicarà l'augment de l'IVA als serveis i productes turístics, que actualment tributen el 8%, i que el mantindrà en la categoria d'impost reduït.

Més hores als funcionaris

Montoro també va avançar ahir que el govern eliminarà la deducció per compra d'habitatge habitual i incrementarà la jornada laboral dels funcionaris, tot i que el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques no en va donar detalls.

Retardar la jubilació

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va reivindicar l'aplicació d'"incentius socials, fiscals i laborals" per a les persones que retardin l'edat de jubilació.

Menys ajuntaments

La secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, va advocar ahir per una reducció dràstica del número de municipis a Espanya i per retallar les plantilles d'empreses públiques.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciarà les retallades demà al Congrés i dijous les autonomies es reuniran al Consell de Política Fiscal i Financera.

stats