Economia 20/05/2012

Rajoy rep l'aval de Merkel en la reforma financera i convida altres països a auditar els seus bancs

El president del govern espanyol veu com un exemple a seguir per a altres estats "l'exercici de transparència" que està imposant Espanya als seus bancs

Ara
2 min

WashingtonEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha rebut l'aval de la cancellera alemanya, Angela Merkel, per a les reformes posades en marxa per sanejar la banca a Espanya. Rajoy ha dit que seria bo que altres països a Europa fessin el mateix exercici i examinessin els seus bancs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En sortir de la trobada, que s'ha dut a terme dalt d'un vaixell navegant per Chicago, Rajoy ha dit que "l'exercici de transparència" a què se sotmetran les entitats espanyoles ha de ser un exemple per a altres socis de la UE.

El president també ha llançat un missatge clar a Alemanya de compromís amb l'austeritat, i ha assegurat que Espanya seguirà pel mateix camí per ser un estat on les administracions públiques "no continuïn endeutant-se fins a l'infinit". Les reformes estructurals continuaran, la qual cosa satisfà la cancellera, que així ho ha expressat en diverses ocasions.

Segons Rajoy, només el camí de les reformes portarà al creixement. "El debat entre austeritat i creixement no té cap sentit; el creixement requereix reformes estructurals i no gastar el que no es té", ha etzibat en una declaració als mitjans que no ha admès preguntes.

Sobre el control del dèficit, s'ha alineat amb la cancellera en assegurar que cal treballar, perquè s'ha demostrat que els qui no l'han tingut sota control han patit conseqüències.

Rajoy ha assegurat que Merkel li ha donat el vistiplau sobre tot el que s'ha fet fins ara a Espanya i, especialment, de l'exercici de transparència previst per a la banca. Justament demà se sabran els dos consultors externs que auditaran les entitats el proper mes per avaluar la salut del sistema financer.

La mateixa recepta de control i transparència és la que s'ha permès donar Rajoy a altres socis europeus, als quals ha convidat a seguir el model d'Espanya.

Rajoy ha volgut minimitzar la sorpresa negativa que ha suposat per a Europa que tres comunitats governades pel PP hagin reconegut finalment uns dèficits per sobre del que havien dit l'any passat. El president ha restat importància a aquest fet i l'ha elogiat com una mostra més de transparència. A més a més, ha dit que en molts casos la desviació s'ha degut a factures a proveïdors que eren "en un calaix".

La trobada Rajoy-Merkel ha precedit la cimera de líders europeus que està prevista per a aquest dimecres, en què s'abordarà l'agenda per al creixement que vol el francès Hollande amb la disciplina d'austeritat que predica Merkel.

stats