FISCALITAT
Economia 03/07/2015

Rajoy avança la rebaixa de l’IRPF

L’Estat renuncia a 1.500 M€ en una retallada, ja en vigor, que beneficia rendes baixes i, sobretot, altes

Dani Sánchez Ugart
4 min
LES ELECCIONS APUNTEN AL DESEMBRE  Mariano Rajoy va dir ahir que el govern que presideix “aprovarà i tramitarà” els pressupostos del 2016. Això descarta que hi hagi un avançament electoral, com s’havia especulat, i aboca els comicis al desembre.

MadridMariano Rajoy ja ha activat el xip electoral. El president del govern espanyol va engegar ahir la màquina dels anuncis electoralistes abans fins i tot de posar data a les eleccions generals, que s’han de celebrar previsiblement a finals d’any. Després de treure pit de la bona salut que segons ell té l’economia espanyola, va anunciar que avançava sis mesos la rebaixa de l’IRPF prevista per a l’1 de gener del 2016. Això vol dir que des de l’1 de juliol, és a dir, des de dimecres passat, els contribuents espanyols paguen menys al fisc per aquest tribut, una rebaixa que es notarà ja en la nòmina del juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pretext que va fer servir el president espanyol per justificar aquest moviment sobtat va ser l’augment de la recaptació tributària i l’actual estat d’execució dels pressupostos. En total, els contribuents tindran uns 1.500 milions d’euros més a la butxaca durant aquest mig any, segons els càlculs de la Moncloa, amb una rebaixa que serà de prop d’un punt per a les rendes més baixes i de dos punts per a les més altes.

A més, el president espanyol va avançar que l’executiu té tota la intenció d’aprovar i tramitar els pressupostos del 2016, fet que allunya la possibilitat d’un avançament electoral. Portar al Congrés els pressupostos obligarà a allargar la legislatura com a mínim fins al desembre, mes que agafa força com a candidat per acollir unes eleccions generals, després que fa uns dies Rajoy descartés ajornar-les fins al 2016.

Amb to triomfalista, Rajoy també va treure pit de la marxa de l’economia espanyola i de la reducció de l’atur, i va avançar que el seu executiu elevarà la previsió de creixement del producte interior brut (PIB) d’aquest 2015 fins al 3,3%, quatre dècimes més que la previsió anterior. Per a l’any que ve, l’increment de la riquesa global espanyola serà, segons el govern, del 3%, una dècima per sobre de la projecció anterior.

I esgrimint aquest argument, Rajoy va aprofitar l’avinentesa per carregar contra Podem. “Ara, quan s’acosten les eleccions, tothom parla de canviar. Canviar és la paraula màgica”, va dir. Però, segons ell, “el canvi de debò” és el que es va fer el 2011 amb la victòria del PP: “Si ningú el frena, podríem ser davant del cicle expansiu més llarg de la nostra història”. Per tot plegat, Rajoy va recomanar allunyar-se del “maximalisme” i va recordar una frase atribuïda a Antonio Cánovas del Castillo, president de la Restauració: “La política és l’art d’aplicar a cada època aquella part de l’ideal que les circumstàncies fan possible”. Un dard possibilista en la línia de flotació de Podem, que va lligar amb la crisi grega: “De maximalismes alguna cosa n’estem aprenent aquests dies”.

Reguitzell de promeses

“El desafiament que tenim al davant és consolidar aquest model, evitar retrocessos i estendre els seus beneficis al nombre més gran de compatriotes possible”, va dir el president conservador.

En l’apartat de l’autocrítica, Rajoy va ser concís: “Els espanyols volen que fem les coses millor”. Aleshores va començar un reguitzell de promeses objectius electorals. El PP es planteja com a objectiu arribar als 20 milions de cotitzants a Espanya l’any 2020 i crear dos milions de llocs treball durant la pròxima legislatura.

A més, també va assegurar que treballaran per “reduir les bretxes de desigualtat”, com “la que separa els assalariats d’altres”, i es va marcar l’objectiu de reduir en cinc punts la taxa d’abandonament escolar. Avançar en la reforma de l’administració i incrementar la transparència de les institucions públiques també figurarà al programa electoral del partit conservador.

I encara una iniciativa més, que s’aprovarà aquesta legislatura: els autònoms professionals veuran rebaixat el tipus de retenció de l’IRPF al 15%. Actualment, només paguen aquest tipus els que tenen uns ingressos anuals inferiors als 15.000 euros i ara el govern espanyol pretén generalitzar-ho. “Amb això es millorarà la liquiditat i la capacitat d’inversió dels contribuents per activitats professionals”, va dir Rajoy. De fet, aquesta rebaixa no suposa en realitat que hagin de pagar menys impostos, sinó simplement que podran diferir el pagament fins al moment de la declaració de la renda, quan se’ls aplicarà l’IRPF corresponent al seu nivell d’ingressos concret.

L’euro “seguirà” sense Grècia

La crisi de Grècia també va ocupar un paper destacat en el discurs de Rajoy, pronunciat en un acte per celebrar el 29è aniversari del diari econòmic Expansión. El president espanyol va dir que la permanència de país a l’euro és “en mans dels seus ciutadans”, i va admetre així clarament la possibilitat d’un Grexit. “L’euro no és un club a la carta. Té normes i regles que vetllen per la supervivència mateixa de l’euro”, va proclamar. “La solidaritat europea es fonamenta en la responsabilitat de tothom. Si falla la segona no pot existir la primera”.

Rajoy va afirmar que “espera i desitja” que Grècia es mantingui a l’euro i, de fet, va restar importància a un escenari alternatiu: “Passi el que passi a Grècia, l’euro seguirà endavant. I Espanya, com a part important”.

stats