Economia 21/05/2012

Rajoy considera "molt urgent" la lluita contra la inestabilitat financera i rebutja abordar el debat dels eurobons

"En el supòsit que s'aprovin, els eurobons necessitaran un debat i un temps", ha assegurat a la cimera de l'OTAN a Chicago

Acn
2 min
Rajoy amb Mario Monti

ChicagoEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha subratllat aquest dilluns que "és molt més urgent resoldre els problemes d'estabilitat finacera" de l'Estat que abordar el debat dels eurobons. Segons ha afirmat en roda de premsa des de Chicago, "en el supòsit que s'aprovin, els eurobons necessitaran un debat i un temps" i llavors caldrà plantejar qui tipus d'eurobons s'impulsen. En aquest sentit, opta per combatre la inestabilitat i ha assegurat que ni el calendari per la reducció del dèficit ni els eurobons estan inclosos en l'ordre del dia de la cimera de l'OTAN que se celebra a Chicago."El principal factor de creixement a la Unió Europea és l'estabilitat financera". Rajoy ha assegurat en una roda de premsa celebrada amb motiu de la cimera de l'OTAN de Chicago que sense estabilitat "pagar el deute es converteix en un problema i no hi ha crèdit". Així mateix, ha considerat fonamental llançar "un missatge clar, nítid i contundent" sobre l'euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rajoy ha assenyalat que la reducció del dèficit i el creixement no són conceptes oposats, sinó "perfectament compatibles". L'objectiu, segons ha destacat, és créixer i crear ocupació, mentre que la reducció dels desequilibris pressupostaris, les reformes estructurals i l'estabilitat financera són instruments per aconseguir-ho.

D'altra banda, el president espanyol ha defensat la transparència en tots els àmbits i ha posat com a exemple el reconeixement de l'increment de quatre dècimes en la xifra de dèficit del 2011. Rajoy ha assegurat que aquesta és la xifra definitiva i que ha aflorat per "factures que estaven als calaixos". Segons ell, "ara sí partim d'una bona posició per al futur" perquè "operant des de la veritat és com es poden resoldre les coses".

Parlarà amb Rubalcaba

Respecte a les peticions del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, amb vista a la reunió informal del Consell Europeu, Rajoy ha confirmat que parlarà amb ell i l'ha emplaçat a ser "més coherent" i no demanar des de l'oposició el contrari del que defensava quan era al Govern.

En la roda de premsa, Mariano Rajoy també ha revelat que ha parlat en dues ocasions amb el president dels Estats Units, Barack Obama, sobre l'economia espanyola, l'europea i l'euro.

Retirada dels efectius de l'Afganistan

Rajoy ha anunciat que Espanya retirarà el seu contingent a l'Afganistan de manera gradual al llarg dels pròxims dos anys i mig, sota la premissa de "entrem junts i sortim junts", fent referència als socis de l'Aliança Atlàntica . El president espanyol ha explicat que la missió dels aliats a l'Afganistan es troba en un període de transició que acabarà a finals de 2014 amb la transferència a les autoritats afganeses de totes les competències en matèria de seguretat.

Rajoy ha subratllat que l'Afganistan "segueix i seguirà sent una prioritat per a l'Aliança". Així mateix, ha posat de relleu la necessitat de buscar sinergies entre l'OTAN i la Unió Europea i la "màxima importància" que Espanya dóna als partenariats amb els països del nord d'Àfrica i del Pròxim Orient.

stats