Economia 15/06/2012

Rajoy evita demanar la dimissió d'Almunia però atia el PP a fer-ho

Mariano Rajoy i Joaquín Almunia es reuneixen aquest matí a la Moncloa, en una trobada que es preveu tensa. Els populars consideren "deslleial" l'actitud del polític socialista en un moment tan delicat.

J.r.
3 min
El vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, que avui es veurà amb Mariano Rajoy al seu despatx a Brussel·les.

MADRID.Enmig de la tempesta dels mercats, al govern espanyol i al PP se'ls ha acabat la paciència amb el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de la Competència, el socialista Joaquín Almunia. El fet que obrís la porta a la liquidació d'algun banc que no desestabilitzi l'economia espanyola ha estat la guspira per posar en marxa l'ofensiva popular contra l'exsecretari general del PSOE. Els populars en van demanar obertament la dimissió i ell va declinar comentar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'encarregat de solemnitzar-ho davant els mitjans de comunicació va ser el diputat del PP Rafael Hernando. Segons va dir, si Almunia persisteix en aquesta actitud "val més que agafi les maletes i torni a Madrid per fer de cap de l'oposició". Però el mandat del comissari europeu a Brussel·les s'acaba el 2014.

Tot i que la iniciativa la portés el grup parlamentari és evident que al darrere hi havia el vistiplau explícit de la Moncloa. De fet, Hernando va comparèixer al Congrés de Diputats, a pocs metres d'on estaven reunits Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i els ministres d'Economia, Luis de Guindos, i Hisenda, Cristóbal Montoro. A més, durant tot el matí la comunicació entre el PP i l'executiu espanyol va ser intensa, liderada pel portaveu a la cambra baixa, Alfonso Alonso, i el secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, dos polítics de la màxima confiança de Santamaría.

Rajoy ordena però s'amaga

La decisió del president espanyol de plantar cara a les declaracions que ha anat fent els últims dies Almunia, i que els populars consideren "deslleials", prenen més dimensió si es té en compte que justament els dos mandataris ja tenien pactada per a aquest matí una reunió per analitzar la situació de la banca. Però curiosament, Rajoy no li exigirà avui que abandoni el càrrec. Fonts de la Moncloa van explicar ahir a la tarda que el cap de l'executiu és "el president de tots" i que això li impedeix entrar directament en la confrontació política amb Almunia.

Darrere de tot plegat, el PP està convençut que hi ha una estratègia d'erosió pactada entre l'exnúmero 1 del PSOE i el líder actual del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, vells coneguts de l'aparell felipista.

"El seu paper, per descomptat, no és fer oposició al govern d'Espanya", va afirmar, molest, Hernando. L'eurodiputat Carlos Iturgaiz va assegurar, en declaracions a l'agència Efe: "En aquesta deslleialtat és una desgràcia que anteposi els interessos del partit als d'Espanya i, per això, si se sent incòmode amb el govern i vol anar a contracorrent, que ho deixi, que dimiteixi".

Les crítiques també van ploure des de les comunitats del PP que tenen entitats financeres nacionalitzades, Galícia i el País Valencià. Madrid de moment en queda al marge perquè formalment Bankia encara no està en mans de l'Estat i, a més, és un banc sistèmic, massa gran per deixar-lo caure sense sotraguejar l'economia espanyola.

El conseller d'Economia valencià, Máximo Buch, va titllar Almunia de "bomber piròman". Com ja explicava ahir l'ARA, el Banc de València està a l'ull de l'huracà si, com a contrapartida del rescat a la banca, l'Eurogrup exigeix que tanquin algunes entitats. Però Buch ho va desmentir: "Vull dir que els dipositaris dels seus estalvis al Banc de València estan segurs i Almunia, el millor que podria fer, és callar".

El president de la Xunta de Galícia, el també popular Alberto Núñez Feijóo, va lamentar que el comissari europeu "sembri dubtes", en el seu cas, sobre NovaGalicia.

El FROB nega liquidacions

"Irresponsable i patètic". D'aquesta manera van qualificar els socialistes les acusacions al seu company de partit. Pel PSOE, l'ofensiva del PP és només una cortina de fum del govern espanyol per no donar explicacions públiques de la situació.

El president del BBVA, Francisco González, va ser dels pocs que va admetre que caldrà diferenciar entre les entitats "sòlides" i les que no ho són. "Les que no són viables hauran de desaparèixer", va dir en referència a les caixes. En canvi, el FROB, que farà d'intermediari en el rescat, va assegurar en una nota que no pensa liquidar cap dels bancs que controla.

stats