Economia 16/06/2012

Rajoy estudia apujar l'IVA com li exigeix el Fons Monetari

El Fons Monetari Internacional ha posat deures a la Moncloa després del rescat europeu de la banca. Vol que apugi impostos i abaixi sous per assegurar que tanca l'any amb el dèficit que havia previst.

J.r.
2 min
Christine Lagarde dirigeix l'FMI, que ahir va posar deures molt estrictes a Mariano Rajoy.

MADRIDTot i que el govern espanyol nega taxativament que el rescat a la banca comporti noves obligacions macroeconòmiques, el cert és que les noves recomanacions dels organismes internacionals ressonen ara amb més força. Tres dies abans de la reunió del G-20, el Fons Monetari Internacional (FMI) va instar l'estat espanyol a un augment immediat de l'IVA i els impostos especials, una baixada dels salaris dels funcionaris i l'eliminació de beneficis fiscals per poder complir amb els objectius de dèficit per a aquest any (5,3% del PIB).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Poc abans de fer-se públic aquest informe, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va admetre la possibilitat que el seu executiu acabi cedint i apujant aquest impost abans de finals d'any. Segons va admetre, Mariano Rajoy està "estudiant" les consideracions que li va fer la Comissió Europea en aquesta línia. Si finalment ho fes, això suposaria una desautorització en tota regla del seu ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ferm opositor a tocar l'impost per no fer caure el consum. Fins ara, l'executiu espanyol només havia obert la porta a "ampliar" les bases de l'IVA per augmentar la recaptació.

La pressió al president perquè travessi de manera urgent aquesta línia roja, creix. L'informe de l'organisme que dirigeix Christine Lagarde avisa que si la Moncloa no pren aquest tipus de mesures per augmentar els ingressos no es podrà complir la consolidació fiscal prevista. Per això, també aposta per retallar els salaris de la funció pública. Dos passos que, segons diu, "es podrien aprovar ara i cancel·lar-los només si els objectius s'assoleixen".

Sense mossegar-se la llengua, l'FMI -que va forçar el rescat a la banca espanyola i ara el vetlla de prop- exigeix més control sobre les comunitats autònomes "advertint immediatament algunes regions i intervenint-les ràpidament si no aconsegueixen respondre a temps".

Tot i reconèixer passos positius en la gestió de Rajoy, la llista de deures és llarga. Reclama millorar la disciplina fiscal; recorda que hi ha marge per reduir beneficis fiscals i aposta per una reducció de les cotitzacions a la seguretat social i per eliminar la deducció per compra d'habitatge. Creu que "no hi hauria d'haver més amnisties o augments transitoris de tipus". Sobre la banca, vol que es determini aviat quins bancs no necessiten ajuda, quin sí i quines entitats "no són viables".

Queda clar que l'FMI encara no s'acaba de refiar d'Espanya.

stats