Economia 19/06/2012

Rajoy diu ara que el rescat a la banca és "tremendament nociu" perquè endeuta més l'Estat

El president del govern espanyol insisteix al G-20 que l'ajuda europea ha d'anar directament als bancs

Agències
2 min

Los Cabos (Mèxic)El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha deixat palès aquest dilluns a la cimera del G-20, que se celebra a Los Cabos (Mèxic), el seu descontentament pel mecanisme d'ajuda a la banca espanyola, que considera "tremendament nociu" perquè vincula el risc bancari al risc sobirà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la intervenció a porta tancada davant el plenari de la cimera del G-20, segons han explicat fonts del govern espanyol, Rajoy ha posat sobre la taula els problemes que està patint el deute sobirà espanyol en els mercats després l'anunci de l'ajut concedit per l'Eurogrup a la banca espanyola.

L'ajuda, segons va acordar l'Eurogrup fa deu dies, s'ha establert mitjançant una línia de crèdit que es concedirà al Fons de Reestructuració Bancària Ordenada (FROB), organisme de titularitat pública, que serà l'encarregat d'injectar el capital a la banca. En aquest sentit, el president del govern espanyol demana que es desvinculi el rescat bancari del deute públic.

Després de l'anunci, el deute sobirà espanyol ha sigut durament castigat als mercats, fins al punt que aquest dilluns el bo espanyol es va canviar als mercats amb una rendibilitat rècord des que es va crear la moneda única, per sobre del 7,2%, i la prima de risc va tocar els 590 punts.

Rajoy ha reiterat la seva aposta perquè l'ajuda econòmica vagi directament als bancs i no als estats, per evitar que les ajudes bancàries afectin el deute sobirà. De fet, el govern espanyol va ser partidari, des del primer moment, que l'ajuda europea s'injectés directament a la banca, sense implicar l'Estat, una proposta que no va tirar endavant per l'oposició de diversos membres de l'Eurogrup liderats per Alemanya.

En aquesta línia, el cap de l'executiu espanyol ha deixat palès en el plenari del G-20 que el problema passa quan es vincula el deute bancari i el deute sobirà.

Hores abans també s'havia fet ressò d'aquest problema el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que va explicar que la Unió Europea (UE) vol "afavorir un sistema –per a la concessió d'aquesta ajuda– que eviti la contaminació del deute sobirà per part del deute financer".

Barroso va deixar entreveure que el mecanisme que s'utilitzarà per revitalitzar la banca espanyola encara s'ha d'acabar de decidir. "Quan Espanya formalitzi la seva petició s'obrirà una conversa amb els estats membres per tal de decidir quina és la millor manera de fer-ho".

La declaració final que adoptarà la cimera del G-20 aquest dimarts, segons l'esborrany al qual ha tingut accés Efe, apunta en aquest mateix sentit, ja que insta els socis europeus del G-20 a "millorar el funcionament dels mercats financers i a trencar el vincle entre el deute sobirà i els bancs".

En el plenari del G-20, Rajoy ha reclamat a l'eurozona un calendari "precís i concret" per avançar en una unió fiscal i bancària.

Unió que, ha dit, ha d'incloure un supervisor únic per al sistema financer, un fons de garantia de dipòsits comú i un mecanisme també comú per reestructurar les entitats financeres.

Rajoy ha defensat l'euro com un projecte polític que ha estat beneficiós per als ciutadans europeus i de la resta del món, i s'ha mostrat convençut que les properes reunions seran clau per al projecte d'integració europea, en referència al Consell Europeu de finals de mes i a la cita que Espanya, Itàlia, França i Alemanya mantindran divendres a Roma.

stats