Economia 18/06/2012

Rajoy: "És hora de dir amb tota nitidesa que l'euro és un projecte irreversible"

El president espanyol assegura que aposta per la unió fiscal i bancària a l'eurozona

Efe
2 min
Mariano Rajoy, en arribar a Los Cabos (Mèxic) per a la reunió del G-20 / EFE

Los Cabos (Mèxic)El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dilluns a la matinada que els països de l'euro presents al G-20 (Espanya, Alemanya, França i Itàlia) mantenen posicions "similars" i ha estimat que ha arribat el moment de dir "amb tota nitidesa que el projecte de l'euro és un projecte irreversible".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions als mitjans de comunicació poc després d'arribar a Los Cabos (Mèxic) per participar en la seva primera cimera del G-20, Rajoy ha defensat l'aposta per una unió fiscal i bancària a l'eurozona i no ha volgut comentar les reticències d'Alemanya a algunes de les propostes que impliquen més integració econòmica.

"És veritat que hi ha coses que no es poden fer en molt poc temps, però cal començar a fer passos en la bona direcció. Crec que, substancialment, tots els europeus compartim això", ha manifestat després de ser preguntat per la pressió que es pot exercir sobre la cancellera alemanya, Angela Merkel, durant aquesta cimera.

Rajoy ha afirmat que l'objectiu de tots els socis europeus és el mateix –"créixer, crear ocupació i superar les dificultats"–, i ha garantit que tots els socis de la UE traslladaran un missatge de confiança en la moneda única, que ha estat fonamental en la història recent de països com Espanya.

Davant "l'etapa complicada" que travessa ara el país, ha ratificat que el seu govern manté una "aposta clara" que seguirà reduint el dèficit públic, perquè, ha dit, "no es pot gastar el que no es té", i aplicant reformes: "Ara hem de treballar i esforçar-nos", ha recalcat.

Però ha remarcat que les mesures que està prenent cada país han d'anar acompanyades de reformes a Europa.

Espanya, ha insistit, no té cap altra prioritat en aquest moment que créixer i crear ocupació, i això implica "plantar cara amb decisions dins del país, que són dures i que a ningú li agradaria prendre, però que cal prendre necessàriament" i "plantar cara a les institucions europees i en els fòrums internacionals".

"Crec que ha arribat el moment que els europeus fixem clarament objectius de futur, que diguem amb tota nitidesa que el projecte de l'euro és un projecte irreversible", ha assenyalat.

stats