12/12/2014

Rajoy proclama que, “en molts aspectes, la crisi ja és història”

3 min

MadridMariano Rajoy té, des de fa mesos, la mirada posada en el 2015. Serà un any electoral, clau per comprovar si els ciutadans avalen les polítiques econòmiques que ha desplegat el seu govern. L’executiu del PP ho fia tot a la bandera de la recuperació per continuar sent la primera força de l’Estat. Ahir, amb aires de balanç de final d’any, el president espanyol es va mostrar més triomfalista que de costum. En una trobada empresarial a Madrid sobre internacionalització, organitzada pel Consell Empresarial per a la Competitivitat, l’ICEX i la patronal CEOE, Rajoy va afirmar: “Avui podem dir que, en molts aspectes, la crisi ja és una història del passat”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El relat que desplega la Moncloa posa l’accent en l’evolució de les dades macroeconòmiques, i intenta explicar les conseqüències que això té en el dia a dia dels ciutadans, per exemple, a l’hora de pagar els interessos del deute. En les últimes hores la Fundació de Caixes d’Estalvis ha revisat la previsió de creixement per a l’any vinent i ha situat la xifra al 2,4%. Aquest tipus d’anàlisis encaixen amb els càlculs del president del govern, que la setmana passada va assegurar que el PIB pujaria per sobre del 2%. Tot i que les institucions comunitàries no són tan optimistes, el protagonisme espanyol en l’última reunió del G-20 ha reactivat un dels arguments que més repeteix Rajoy: en aquests tres anys de legislatura, Espanya ha deixat de ser el malalt d’Europa per estar a l’avantguarda de la recuperació. Ahir hi va insistir.

Optimisme en tots els fronts

Les tesis governamentals oscil·len en un equilibri delicat. D’una banda, intenten posar l’accent en un missatge esperançador. De l’altra, no deslligar-se de la realitat que viuen milions d’espanyols que, o bé no tenen feina o, tot i tenir-ne, estan en risc de pobresa. El PP ja ha deixat clar que la lluita contra l’atur (amb la regeneració democràtica i la situació catalana) serà la gran prioritat en l’últim any de mandat.

Conscient que la falta de llocs de treball és la seva gran assignatura pendent -la preocupació principal en totes les enquestes-, Rajoy va provar de veure l’ampolla mig plena: “Creem ocupació de manera incontestable”, va sentenciar. Va pronosticar que, el 2015, la taxa se situarà “clarament per sota del 22% amb què va tancar el 2011”, l’últim any del PSOE. Pels populars, aquesta és una dada clau de cara als comicis generals, més enllà de la qualitat dels llocs de treball que es generen, una de les crítiques habituals des de l’oposició. La Moncloa contraargumenta que l’afiliació mitjana ha crescut en 400.000 persones des del novembre del 2013 i que l’ocupació fixa s’incrementa en taxes del 30%.

Per demostrar que els vents bufen en la bona direcció, el cap de l’executiu espanyol es va mostrar confiat en la campanya comercial que ara s’acosta: “Aquest serà el Nadal de la recuperació”, va afirmar. El president va tornar a lloar el sector exterior com a puntal de l’economia estatal. L’altre eix sobre el qual pivota a parer seu el creixement és “l’estabilitat” política i les “reformes” estructurals. Rajoy no va desaprofitar l’ocasió per qüestionar l’impacte que tindrien, per al món de l’empresa, les propostes dels seus adversaris. Va censurar els que volen “alterar les bigues mestres” de l’Estat, una referència implícita a la proposta de canvi constitucional que impulsa el PSOE. Amb l’auge de Podem molt present en tots els àmbits de la vida pública espanyola, va avisar que no són les “ruptures” les que permeten accelerar el motor econòmic, i va criticar els que “fomenten els aïllaments”, i subratllava així la visió que Madrid projecta del sobiranisme català.

Crítiques de l’oposició i del PP

Com era d’esperar, la radiografia del moment social i econòmic que viu l’Estat no va agradar gens a l’oposició. El secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, va recordar que Espanya és el país del món on “més ha crescut la desigualtat”, segons dades de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics. Joan Coscubiela, d’ICV, el va acusar de “no saber què passa al carrer”. Fins i tot el president del Congrés, Jesús Posada, del PP, va admetre que és una “mica exagerat” afirmar que la crisi ja és cosa del passat.

A les portes d’un any electoral, però, el govern espanyol prova de recuperar el temps perdut i guanyar la batalla del relat ciutadà.

stats