CRISI DE L'EURO
Economia 06/08/2012

Rajoy vol un rescat sense més ajustos

L'estratègia de l'executiu espanyol és negociar amb calma amb les autoritats europees un rescat suau que no impliqui haver de fer més ajustos. Avui els mercats tornaran a valorar si confien en Madrid.

Joan Faus
3 min
RAJOY APUNTA AL BCE  El president espanyol, Mariano Rajoy, vol conèixer l'abast de l'ajuda del BCE abans de demanar auxili al fons de rescat.

MADRIDL'objectiu del govern espanyol a la "batalla europea", tal com la va definir divendres el president Mariano Rajoy, és aconseguir una cosa força difícil: rebre ajuda per reduir l'altíssima prima de risc i evitar el rescat total però sense haver de complir cap condició significativa a canvi. Una fita realment complicada, ja que fins ara les autoritats europees -pressionades especialment per Alemanya, Holanda i Finlàndia- sempre que han evitat la caiguda al precipici dels països del sud han imposat contrapartides severes, com ja van fer amb el rescat a la banca espanyola. A més, el mateix Banc Central Europeu (BCE) va recordar dijous que qualsevol auxili no serà gratuït.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'esperança de la Moncloa és que es tracti més d'una qüestió de formes que de fons. Fonts de l'executiu veuen absolutament normal que els socis i les autoritats europees exigeixen requisits a canvi que Espanya demani al fons de rescat europeu la compra massiva de deute -per garantir-se l'èxit de l'ajuda i tranquil·litzar certes opinions públiques- però confien que siguin condicions molt genèriques. Per exemple, que Madrid reiteri el seu compromís amb la consolidació fiscal i amb els ajustos ja presentats però no es vegi obligat a fer noves retallades. Traducció: es vol evitar el precedent del rescat bancari i la segona flexibilització del dèficit que va forçar Rajoy a claudicar i presentar la tisorada més gran de la democràcia, per valor de 65.000 milions per als pròxims dos anys i mig.

Cap ajust però sí petits gestos

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, té molt clar que no hi ha cap altre camí. En una entrevista publicada ahir al diari Abc , va assegurar que, encara que Espanya demani finalment ajuda al fons de rescat europeu, no hi haurà nous ajustos perquè amb els que el govern ha aprovat "n'hi haurà prou" per complir amb la reducció del dèficit.

Tot i així, l'executiu es vol curar en salut. Com ja va dir Rajoy divendres, De Guindos va confirmar que Madrid actuarà "amb prudència" i i no mourà peça fins a conèixer els detalls de l'oferiment del president del BCE, Mario Draghi, de comprar deute als països en dificultats si abans demanen el mateix al fons de rescat. "Del que es tracta ara és d'esperar a veure com es materialitzen aquestes fórmules", va afegir.

Aquesta és la posició oficial però cal veure si n'hi haurà prou per a Europa i els insaciables mercats, que avui es tornaran a pronunciar després de donar divendres un vot de confiança a Rajoy. Conscient d'aquesta realitat, el govern descarta retallar més però alhora concedeix alguns gestos per calmar els inversors, Berlín i Brussel·les. Per exemple, haver augmentat en 8.400 milions -respecte al pla de 65.000 milions- l'ajust que farà l'Estat des d'ara i fins al 2014, i en 5.000 milions el de les autonomies els pròxims anys. Uns canvis que van quedar recollits en el pla pressupostari enviat a la UE. Petits gestos per evitar haver d'anar més enllà, com abaixar les pensions, que segons Rajoy "seria l'última partida que tocaria", o apujar més l'IVA, com ha suggerit el Fons Monetari Internacional (FMI).

L'executiu busca transmetre que no té pressa i pot aguantar. La data límit és l'octubre, quan el Tresor ha de tornar 29.000 milions. Madrid espera que llavors li sigui més barat finançar-se però com sempre tot dependrà de la reacció dels mercats i la voluntat europea. Avui afronta la primera prova dels inversors.

stats