Economia 09/07/2013

Brussel·les insisteix: Espanya ha d'endarrerir l'edat de jubilació

El vicepresident de la Comissió Olli Rehn considera que l'edat de jubilació s'ha d'adaptar a l'esperança de vida i, així, assegurar la sostenibilitat de les pensions futures

Europa Press
1 min

Brussel·lesEl vicepresident de la Comissió Europea i responsable d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, ha tornat a recomanar aquest dimarts que Espanya allargui l'edat de jubilació. Segons Rehn, l'edat per jubilar-se s'ha de correspondre amb l'esperança de vida. En el cas que no sigui així, la sostenibilitat del sistema i les pensions futures podrien començar a trontollar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El vicepresident ha insistit que el règim de Seguretat Social a Espanya és "deficitari" des del 2011. "Es preveu que la despesa pública en pensions a Espanya augmenti del 10,1% del PIB de 2010 al 13,7% el 2060", ha assegurat Rehn a través d'un escrit per respondre a la interpel·lació parlamentària de l'eurodiputat d'IU Willy Meyer.

Per aquest motiu, l'executiu comunitari ja va instar Espanya el passat 29 de maig que acabés a finals de 2013 la regulació del factor de sostenibilitat de les pensions. Aquesta mesura pretén que l'edat de jubilació s'ajusti a l'esperança de vida. "Vincular l'edat de jubilació a l'evolució de l'esperança de vida tindria un efecte positiu en la sostenibilitat de les pensions", ha ressaltat Rehn.

El govern espanyol ja va aconseguir al juny flexibilitzar les recomanacions econòmiques. L'executiu espanyol va proposar que el factor de sostenibilitat no es basés només a endarrerir l'edat de jubilació, sinó també en l'ajust de les pensions, tal com va proposar el grup d'experts designat pel PP.

A la seva interpel·lació, Meyer va qualificar les recomanacions econòmiques de Brussel·les d'"atac directe contra el benestar dels pensionistes espanyols". Alhora, va afegir que les pensions, en molts casos "míseres", són els ingressos "fonamentals" perquè molts dels sis milions d'aturats d'Espanya puguin subsistir.

stats