ECONOMIA
Economia 13/07/2012

El Rei al govern espanyol: "Ningú pot quedar exclòs de la recuperació econòmica"

La supressió de la paga de Nadal dels funcionaris i l'increment d'impostos són les mesures estrella d'un estalvi global de 65.000 milions d'euros

Efe
2 min
SUPORT MUTU El govern de Rajoy té ara l'aval del monarca, que necessita refer la seva imatge pública.

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El rei ha considerat aquest divendres "fonamental" treballar "amb el màxim rigor, amb visió de futur i amb la mirada posada en tot moment en l'interès general i el bé comú de tots els espanyols" i ha subratllat que "ningú pot quedar exclòs de els efectes de la recuperació econòmica "desitjada. Joan Carles ha transmès aquest missatge al govern espanyol a l'inici del consell de ministres de caràcter informatiu que ha presidit de forma extraordinària al Palau de la Zarzuela, segons ha informat la Casa Reial en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abans que l'executiu espanyol doni llum verda a bona part dels ajustos i retallades anunciades dimecres al ple del Congrés, el monarca espanyol ha dit que pensa "particularment en els joves i en els qui pateixen cada dia el neguit per la falta d'ocupació i perspectives de futur ".

"Superació" espanyola però mirant Europa

Conscient d'estar davant "una conjuntura econòmica particularment complicada, tant a nivell espanyol com europeu, que exigeix molta fermesa i determinació", ha considerat que l'espanyola és "una societat madura que sap respondre amb responsabilitat, solidaritat, temprança i esperit de sacrifici quan les circumstàncies ho exigeixen ". "No ens falten experiència ni exemples de superació en la història de la nostra nació", ha apuntat.

Per resoldre l'actual situació, el rei s'ha mostrat convençut que s'ha d'actuar "colze a colze" amb els socis europeus, perquè només junts es podran afrontar les dificultats i resoldre els desafiaments que amenacen la societat. Per això, el rei Joan Carles ha confiat que "la vella vocació europeista d'Espanya sortirà reforçada d'aquesta dura prova".

Després de la seva intervenció, ha pres la paraula el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i successivament el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, el d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que han informat el monarca de la situació econòmica.

Aquest consell, denominat "deliberant", ja que les decisions es prenen a la posterior a la Moncloa en què ja no hi ha el rei, ha estat el primer que presideix Joan Carles en l'actual legislatura.

Ampli paquet de retallades i reformes

La reunió d'avui pretén aprovar un munt de mesures per aconseguir un estalvi d'uns 65.000 milions d'euros. En el capítol d'aconseguir més ingressos, l'IVA pujarà previsiblement del 18% al 21% (el reduït del 8% al 10%). La reforma fiscal inclourà nous impostos progressius per les energies renovables i una taxa a l'energia nuclear i hidràulica.

Pel que fa a les retallades per reduir la despesa pública, la mesura més rellevant és la supressió de la paga extra de Nadal pel funcionaris i alts càrrecs. També es preveu aprovar la no disponibilitat de 600 milions dels pressupostos del 2012, amb la retallada corresponent en cada ministeri. El consell de ministres abordarà la reforma de l'administració,local, un projecte que té com a objectiu delimitar les competències dels ajuntaments. Igualment, es reformarà la Llei de Dependència, que reduirà un 15% la paga dels cuidadors familiars.

stats