ENERGIA
Economia 16/05/2012

Repsol recorrerà a l'arbitratge per a la nacionalització d'YPF

I.p.
2 min
Proclama a favor de l'expropiació de la petroliera YPF a Buenos Aires.

BARCELONA.Repsol ha remès una carta a la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández, en què declara l'existència d'una controvèrsia en la nacionalització del 51% d'YPF, de manera que la petroliera espanyola ha fet el primer pas per portar el cas davant d'un tribunal d'arbitratge internacional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A partir d'ara s'obre un termini de sis mesos perquè les dues parts intentin arribar a un acord abans que Repsol presenti definitivament una demanda arbitral davant el Centre Internacional d'Arbitratge del Banc Mundial (Ciadi). La petroliera participada per La Caixa tampoc descarta emprendre accions legals a l'Argentina i els Estats Units, on cotitzen les accions d'YPF.

Amb la notificació de la declaració d'existència de controvèrsia, s'inicien formalment les accions legals perquè es declari il·lícita l'actuació de l'Argentina i perquè es pugui condemnar el país a restaurar la situació o, en cas contrari, a indemnitzar la companyia pels danys i perjudicis ocasionats.

Fins ara Repsol era el màxim accionista d'YPF amb el 57,4% del capital, una participació que la companyia presidida per Antoni Brufau ha valorat en 10.500 milions de dòlars (uns 8.160 milions d'euros).

El govern de Cristina Fernández va decidir nacionalitzar el 51% d'YPF -argumentant un dèficit d'inversions per part del grup espanyol- i que aquesta actuació només afecti les accions en mans de Repsol. Segons Repsol, aquesta operació vulnera els compromisos assumits pel Tractat de Promoció i Protecció Recíproca d'Inversions signat entre Espanya i l'Argentina, de manera que aquesta controvèrsia ha de dirimir-se davant el Ciadi.

Diferències

Repsol entén que l'Argentina ha violat les clàusules que estableixen que no es poden nacionalitzar les seves inversions ni sotmetre-les a mesures discriminatòries, excepte per causes d'utilitat pública i amb la contraprestació del pagament d'una indemnització "adequada i sense demora" .

La petroliera sosté que, abans de l'anunci d'expropiació, es va sotmetre YPF a diverses mesures per "erosionar-ne o destruir-ne el valor", com per exemple la confiscació de manera coordinada de diverses concessions a diferents províncies del país.

L'energètica espanyola recorda que el 16 d'abril es va fer efectiva l'expropiació d'YPF, mitjançant la "il·legítima" intervenció de la companyia i l'expulsió dels seus directius, sense observar les mesures de protecció establertes en els estatuts i abans fins i tot de la promulgació formal de la llei d'expropiació.

Recentment, Repsol ha remès cartes a alguns dels seus competidors -com Exxon, Chevron o ConocoPhillips- per advertir-los que emprendrà accions legals contra ells si entren al capital d'YPF abans de resoldre's el conflicte amb Repsol.

stats