MERCAT DE TREBALL
Economia 05/07/2012

Retallada de 324 treballadors al Servei d'Ocupació

El Servei d'Ocupació de Catalunya no renovarà 324 treballadors temporals, que es quedaran sense feina al setembre. El Govern argumenta que els fons de l'Estat per finançar el col·lectiu no han arribat.

Elena Freixa
3 min
ATENCIÓ ALS ATURATS 
 Una imatge d'usuaris fent  cua a les portes d'una de les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) a Badalona.

BARCELONA.Els serveis d'ocupació catalans perdran efectius a partir del 31 d'agost, quan venci el contracte temporal de 324 treballadors, dedicats principalment a tasques internes de gestió de programes i convocatòries. Es tracta d'una part de la plantilla del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) de la Generalitat que es finançava amb fons estatals, que formaven part de la partida de plans d'ocupació que el PP ha eliminat en els nous pressupostos generals de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Govern va argumentar ahir que la seva situació financera no li permet compensar amb recursos propis la retallada i que no podrà mantenir els 300 treballadors, que es quedaran a l'atur al setembre. Segons van explicar els empleats ahir a l'ARA, els afectats van rebre el mes passat una carta en què se'ls informava de la no-renovació i se'ls deia que els afectats per la retallada "seran 366".

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va criticar ahir el tripartit per haver creat aquests llocs de treball a partir del 2008 fent-los "captius" del pressupost de Madrid. Va dir que es tractava d'una via "precària" perquè el contracte -que s'anava renovant cada any- depenia de la partida que s'havia de negociar anualment.

Retrets sobre el model del SOC

El futur d'aquests 324 treballadors va enfrontar ahir Mena i l'oposició al Parlament. El diputat d'ERC Oriol Amorós va retreure al conseller la no-renovació dels contractes, i va referir-se a una resolució aprovada a la cambra a favor de buscar una sortida a aquests empleats a través de nous programes. El conseller va rebatre-ho acusant l'anterior executiu, del qual formava part ERC, d'haver "generat el problema" nodrint l'estructura amb llocs de treball finançats amb recursos que no depenien del Govern.

El diputat republicà també va preguntar a Mena si la intenció de la Generalitat és reduir un 32% la plantilla del SOC i desmantellar-lo per donar joc als actors privats, una qüestió a la qual el conseller no va referir-se en la seva resposta.

Mena va tornar a al·ludir a la davallada del 57% en els recursos totals destinats a polítiques actives d'ocupació. La retallada implicarà una oferta més reduïda de cursos per a aturats. De fet, el Govern ultima la convocatòria dels primers programes d'aquest any per als aturats, que arriben amb retard per la demora del ministeri i que han obligat la Generalitat a rebaixar l'ambició dels seus plans inicials.

Més llocs de treball en perill

La minva de recursos per a polítiques actives també amenaça a destruir ocupació en un dels col·lectius directament implicats en l'atenció als més de 650.000 aturats catalans: els orientadors laborals. La retallada del pressupost posa en perill fins a 300 llocs de treball d'orientació a persones aturades a Catalunya.

El Govern, de moment, ha guanyat temps prorrogant el contracte a tots els orientadors laborals fins al 31 de desembre. Alguns d'ells corrien el risc de veure's al carrer al juliol i ara respiren momentàniament tranquils. En paral·lel, fonts de la conselleria van explicar ahir que els responsables d'Ocupació continuen el diàleg amb el ministeri de Treball per aconseguir que el govern espanyol es replantegi les seves prioritats de despesa en aquest àmbit. El cos d'orientadors és personal públic que depèn de l'Estat, però als quals paga la Generalitat amb els fons que l'Estat li transfereix.

El mateix Mena va comprometre's fa uns mesos a lluitar per defensar davant del PP el model "d'orientadors" en què el SOC basa el seu servei als aturats. Mena va comprometre's, a més, que els 300 orientadors s'acabin incorporant a la plantilla de la Generalitat.

stats