DEUTE
Economia 10/07/2011

Van Rompuy convoca alts càrrecs de la UE a una reunió per abordar el segon rescat grec

El segon pla de rescat de Grècia es troba encallat i pràcticament al punt de partida

Redacció
2 min
El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, a la reunió del G8 a França

BarcelonaEl president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha convocat per demà una reunió de "coordinació i preparació" amb funcionaris d'alt rang de la UE prèvia a l'Eurogrup, que tractarà d'avançar en el segon pla de rescat a Grècia, segons han confirmat a Efe fonts comunitàries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la reunió hi participaran el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, però també un representant del consell del Tresor d'Itàlia, va explicar el portaveu de Van Rompuy, Dirk De Backer.

El portaveu va insistir que "no es tracta d'una reunió d'emergència", ni tampoc té "res a veure" amb la situació d'Itàlia, exposada en l'última setmana a pressions dels mercats.

Van Rompuy i Barroso es reuneixen tots els dilluns, han recordat altres fonts, i en aquesta ocasió la invitació ha estat "estesa a altres actors", com s'ha fet en ocasions anteriors.

El fet que hi sigui present un membre del Tresor italià és merament una "coincidència", van emfatitzar.

Itàlia es troba en el punt de mira de les agències de qualificació de riscos Standard & Poor's i Moody's, que han advertit al govern de Silvio Berlusconi d'una possible rebaixa en la seva nota creditícia davant la debilitat del creixement de l'economia i l'alt nivell d'endeutament, per sobre del 120% del PIB.

En l'última sessió de cotització, els temors dels inversors davant uns possibles mals resultats de la banca italiana a les noves proves de solvència europees i la incertesa per la polèmica que envolta el ministre d'Economia d'Itàlia, Giulio Tremonti, van motivar la caiguda de la Borsa de Milà i la prima de risc del deute públic italiana va tornar a marcar rècords.

La reunió de la plana major de la Comissió Europea, el Consell, el BCE i de l'Eurogrup se celebrarà abans que es reuneixin a les 13 hores els ministres de Finances de l'Eurozona per seguir treballant en el segon pla de rescat a Grècia, i servirà de "coordinació i de preparació de l'Eurogrup", va recalcar el portaveu.

Per tant, un es pot "imaginar" que el rescat a Grècia serà abordat, van afirmar les fonts consultades.

El segon pla de rescat de Grècia es troba encallat i pràcticament al punt de partida davant la falta d'avenços, consens i claredat sobre la participació del sector privat.

Una sèrie de reunions entre representants de la UE, el BCE, el govern grec i les principals entitats financeres tenidores de deute grec no han produït encara resultats tangibles, alhora que queda cada vegada més clar que hi ha dubtes i posicions divergents sobre el model a seguir per implicar la banca.

A això es va sumar l'advertència de Standard & Poor's que considera un "impagament selectiu" del deute de Grècia si tira endavant el model francès, que preveu que la banca reinverteixi el 70% dels títols que vencin en els pròxims tres anys: el 50% serviria per adquirir noves obligacions a 30 anys i el 20% restant alimentaria un fons d'inversió en actius de gran qualitat dedicat a avalar els nous préstecs grecs.

El dimarts, a la reunió de l'Ecofin els ministres de Finances de la UE han d'acordar a més la resposta dels governs als resultats de les proves de solvència de la banca que es publicaran el 15 de juliol i les mesures de "tallafoc" que aplicaran.

stats