Economia 05/09/2012

Van Rompuy dóna "ple suport" a la intervenció del BCE per frenar el preu del deute

El president del Consell Europeu avala la compra de deute de països en dificultats a la qual està disposat Draghi, que s'enfronta a l'oposició d'Alemanya

Efe / Acn
2 min
Herman Van Rompuy, president del Consell Europeu / ACN

Brussel·lesEl president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, dóna suport a la compra de deute dels països de l'eurozona per part del Banc Central Europeu, segons es desprèn de les seves declaracions d'aquest dimecres, l'endemà d'un trobada amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el dia abans d'una reunió decisiva del BCE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Van Rompuy, "els mercats financers de l'eurozona cada vegada estan més fragmentats, fins al punt que estan fent molt difícil la direcció d'una política monetària única", i per això dóna "ple suport" als esforços del BCE –el president del qual, Mario Draghi, s'ha mostrat favorable a la compra de deute– per frenar el preu del deute de països amb dificultats, com Espanya i Itàlia, i fer front a aquesta fragmentació.

De fet, ha arribat a advertir que les primes de risc d'alguns països "no sempre estan justificades pels seus fonaments econòmics", i en aquest context ha assegurat que alguns "països refugi" paguen interessos "massa baixos" als mercats, en el que s'ha considerat una al·lusió a Alemanya.

Per Van Rompuy, cal una solució per a l'eurozona basada en quatre pilars. Primer de tot, una unió bancària per "evitar que els contribuents hagin de pagar sistemàticament" la caiguda de bancs, així com una unió fiscal, per tal que no hi hagi "dèficits insostenibles", mitjançant mecanismes de solidaritat.

També creu que cal "millorar la competitivitat" de la zona euro en conjunt i una unió política més profunda, que "reforci la legitimitat política i la responsabilitat".

"Tots reconeixem ara que la crisi no és només la suma dels problemes de països individuals, sinó també el resultat de deficiències en l'arquitectura de la unió econòmica i monetària", ha indicat, i ha subratllat que també admeten que "ja no es poden resoldre els nostres problemes a curt termini, sense afrontar els desafiaments a llarg termini".

"Hem de fer el necessari perquè l'eurozona sigui sòlida i segura", ha tancat, i ha considerat que les opcions no estan "entre una ruptura o una federació instantània", sinó a superar la crisi "no a través de revolució, sinó de reformes i evolució".

Van Rompuy ha afirmat que ha mantingut contactes amb "molts líders europeus" en els últims dies, i que pot "confirmar la seva voluntat política". D'altra banda, creu que Mariano Rajoy i altres líders han demostrat la seva "voluntat política" de superar la crisi. També ha assenyalat que Portugal "marxa bé" i que Irlanda "va pel bon camí".

Pel que fa a Grècia, "encara que les seves circumstàncies són diferents", també inclou Andonis Samaràs en la llista de líders "determinats a conduir els seus països a aigües més calmades".

stats