Economia 02/06/2011

Sindicats i CEOE s'acusen mútuament de covardia després de trencar la negociació

Rosell creu que els empresaris han estat "ambiciosos" i la UGT i CCOO "poc valents". Cándido Méndez respon que la patronal ha actuat amb "pànic escènic", i Toxo assegura que han "endurit" les condicions que posaven "animats" pels resultats de les eleccions del 22-M

Miquel Codolar
3 min

MadridPatronal i sindicats creuen que ha faltat valentia en la negociació per la reforma de les regles del joc dels convenis col·lectius, però uns i altres veuen la covardia en el bàndol contrari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa conjunta que han fet els representants de la UGT i CCOO per explicar la ruptura de les converses, el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha assegurat que no s'ha pogut arribar a l'acord perquè la presidència de la CEOE "no s'ha atrevit a fer el pas" per arribar al pacte amb els sindicats, més que res per la "pressió mediambiental i, probablement, "per cert pànic escènic per part de la direcció de la patronal".

Tant Méndez com el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, han acusat la CEOE d'haver posat uns límits cada vegada més durs en les seves discussions i de no haver-se "atrevit" a assolir un pacte amb els sindicats. Per Toxo, a la CEOE ha hagut una "mena de revolta interna" d'una part de la patronal, I també hi ha influït el resultat de les eleccions "que han animat a aquest sector a posar límits cada vegada més durs" a la direcció.

La versió de la CEOE

Poca estona abans, el president de la CEOE, Joan Rosell, havia comparegut per anunciar el trencament de les negociacions. Ha dit que s'ha provat "amb reunions de tot tipus" però "qüestions sobre la flexibilitat, la ultraactivitat, lligar sous a flexibilitat... han estat els principals problemes que veiem quan els posàvem per escrit" i "quan veus que bastants dels temes fonamentals no es resolen, fas un balanç i dius que no val la pena perquè no hi ha manera".

El positiu per Rosell és que "la música de la flexibilitat ha quedat, ha faltat el text", i per això confia que en futures negociacions es pugui arribar a algun acord tot. Ha resumit que "nosaltres hem estat massa ambiciosos i els sindicats poc valents i massa prudents".

El motiu del trencament de les converses no ha estat la patronal madrilenya, segons ha destacat Rosell. "Que si hi ha hagut unanimitat absoluta a la CEOE? Evidentment que no, però no crec en les unanimitats absolutes", ha reconegut. Considera que el seu càrrec a la patronal espanyola no perilla perquè "quan una organització permet que tothom parli i deixi documents sobre la taula no hi ha cap problema a la CEOE". Rosell, al contrari que els sindicats, ha dit que durant la negociació no hi ha hagut canvis en els "assumptes essencials" i "el document de la patronal madrilenya ha estat un més", tot i que un altre portaveu de la CEOE ha reconegut que s'ha fet "algun afegitó".

El govern espanyol tindrà en compte les negociacions

p { margin-bottom: 0.21cm; } La patronal i els sindicats han donat per trencades les negociacions sobre la reforma de la negociació col·lectiva. Ha estat en una reunió que han mantingut aquest dijous els secretaris generals d'UGT i CCOO Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, juntament amb el president de la CEOE, Joan Rosell. El trencament s'ha produït hores després que els empresaris fessin arribar una nova proposta i després de tres mesos de negociació. La mà de la patronal madrilenya va fer donar un gir a les converses el dilluns passat, quan l'acord estava a punt de fer-se efectiu.

Tal i com ha explicat el govern espanyol en diverses ocasions, la reforma s'haurà d'acabar aprovant per decret al consell de ministres del proper 10 de juny perquè no hi ha temps per fer-ho demà. El govern prendrà com a punt de partida per tal de dur a terme el document els punts d'acord constatats entre les parts i buscarà l'equilibri entre la flexibilitat interna a les empreses i la protecció dels drets dels treballadors. El govern espanyol vol que es vagi a mecanismes d'arbitratge en cas de conflicte i que la normativa no contemplarà que els convenis col·lectius decaiguin quan no hi hagi acord per la seva renovació.

stats