Economia 28/01/2011

El govern espanyol aposta ara per un "gran acord social", estirant el fil del pacte de les pensions

Rubalcaba explica que les reunions continuaran aquesta tarda amb els agents socials per ampliar l'acord a altres matèries.

Miquel Codolar
2 min

MadridEl vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha verbalitzat la "satisfacció" del govern espanyol per l'acord amb els interlocutors socials que s'ha aconseguit a "hores intempestives" i ha provocat que el ministre de Treball, Valeriano Gómez, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i ell mateix hagin "dormit poc però amb la consciència tranquil·la per la feina fen feta". Considera que els avantatges de l'acord són "evidents" perquè permeten impulsar les reformes, contribueixen a la recuperació econòmica i de l'ocupació i suposen "un dipòsit de confiança per a l'economia espanyola dins i fora" de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha afegit que "una reforma consensuada en principi té tots els elements perquè surti bé" però ha reconegut que "encara queden coses per fer". En aquest sentit, ha anunciat que aquesta tarda es reprendran les negociacions amb els agents socials per tractar la política energètica, industrial i d'I+R+I. Espera tancar la negociació de manera "ràpida" i considera que la possibilitat d'un acord global "s'ha obert àmpliament" ara que s'ha "creuat el camí i s'han desbrossat els obstacles més importants".

El vicepresident primer ha anunciat que el govern espanyol començarà a negociar amb els grups polítics la setmana vinent, després d'haver acordat amb els agents socials la reforma del sistema de les pensions, algunes polítiques actives i els principis de la nova negociació col·lectiva. A la roda de premsa posterior al consell de ministres ha afegit que l'executiu ha mantingut informats els grups de l'evolució de les negociacions, sobretot CiU, el PNB i CC, amb els qui va pactar una esmena del PSOE per elevar l'edat legal de la jubilació.

El PRODI serà de 400 euros i els aportarà íntegrament l'Estat

El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, ha anunciat aquest matí que no caldrà apuntar-se a un curs per rebre la prestació que substituirà el Programa Temporal de Protecció per Desocupació i Inserció (PRODI) a partir del 15 de febrer. Ferrer ha explicat que l'ajuda serà de 400 euros i no de 350, com havia anunciat el govern espanyol, i els diners procediran íntegrament de l'Estat, i no de les autonomies. A més, els fons no seran limitats. Qui rebi aquesta ajuda estarà obligat a participar en itineraris personalitzats i programes de requalificació en sectors d'ocupació emergents.

Rubalcaba i Gómez reconeixen que les dades de l'atur són dolentes

Rubalcaba ha reconegut avui que la taxa d'atur del 20,33% que s'ha publicat és "dolenta" però ha afegit que coincideix amb les previsions del govern espanyol. Gómez també ha dit que "són xifres negatives, típiques d'un quart trimestre de l'any, estem en el punt final d'aquesta crisi i mantenim la previsió que al segon trimestre es començarà a recuperar l'ocupació". Ha destacat que la temporalitat hagi baixat.

stats