Economia 21/03/2011

Ruiz-Mateos va intentar quedar-se els diners de la Loteria de Nadal dels seus empleats

El president del conglomerat empresarial Nueva Rumasa va oferir pagarés als seus empleats l'endemà que haguessin guanyat el segon premi del sorteig

Redacció
2 min
Ruíz-Mateos, president del conglomerat empresarial Nueva Rumasa

BarcelonaEns situem al 22 de desembre de 2009. Ja ha sortit del bombo el segon premi de la Loteria de Nadal i alguns dels premiats són els treballadors de Clesa Madrid, una de les empreses del conglomerat empresarial Nueva Rumasa, propietat de la família Ruiz-Mateos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquell moment, la família està, suposadament, buscant finançament per comprar SOS. L'arrossera està passant per un moment crític i la borsa la taxa en 250 milions, davant dels 1.400 milions en què s'havia valorat un any abans. Nueva Rumasa havia anunciat la seva intenció de llançar una oferta pel 29,9% de SOS i assegura que està mantenint converses amb accionistes de referència de SOS.

L'endemà del sorteig, Nueva Rumasa llança una emissió de pagarés per captar 70 milions d'euros, diu, per poder comprar SOS. Ofereix un 10% d'interès a qui inverteixi un mínim de 50.000 euros i promet un interès dos punts percentuals per sobre de l'ofert en l'emissió anterior. Simultàniament, aquell mateix dia també reben una oferta d'inversió els empleats de Clesa Madrid, premiats alguns amb el segon premi de la loteria. L'oferta de l'empresa consisteix en "obtenir fons per a la compra del 29,9% de SOS i garantir els llocs de treball". La inversió mínima és en aquest cas de 6.000 euros.

Una vintena de treballadors van acudir a l'oferta de pagarés. Avui, l'empresa es troba en concurs de creditors i els 307 empleats de Clesa estan sota un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal de sis mesos. Porten mesos sense cobrar, incloent-hi els que es van acollir a l'oferta de pagarés. L'empresa diu que un cop sigui acceptat el concurs de creditors podran cobrar els diners que els deuen a càrrec del Fons de Garantia Salarial.

Nueva Rumasa mai va aconseguir entrar en el capital de SOS tot i que va duplicar la primera oferta i després la va tornar a elevar, l'abril de 2010, mantenint durant tot el temps oberta l'emissió de pagarés. El setembre de 2010, la proposta de compra es va transformar en una proposició de fusió amb SOS i, a finals d'octubre, Nova Rumasa va anunciar que abandonava les seves intencions.

stats